Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Merkez Bankası Eylül Ayı Fiyat Gelişmelerini Yayımladı

Merkez Bankası, Eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda, enflasyonda hangi kalemin en fazla ve en az etki yarattığını gösteren detayları sundu.
Merkez Bankası Eylül Ayı Fiyat Gelişmelerini Yayımladı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her enflasyon verisinden sonra olduğu gibi aylık fiyat gelişmelerini yayımladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün Eylül ayı tüketici enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon yıllık bazda yüzde 61,53 aylık bazda yüzde 4,75 oranında artış gösterdi.

Türk lirasında yaşanan değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkilerin zayıfladığı, aylık fiyat artışlarının hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşladığı belirtildi.

Aylık fiyat gelişmeleri raporuna göre hizmet grubunda fiyat artışları genele yayılan bir şekilde devam etti. Üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemler yüksek fiyat artışları ile öne çıktı.

Kira fiyatlarında yükseliş eğilimi devam etti. Enerji grubu fiyat artışında başta ham petrol olmak üzere enerji emtia fiyatlarındaki gelişmeler etkili oldu. Gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları devam etti.

Temel mal grubunda aylık enflasyon daha ılımlı seyretse de dayanıklı mal alt grubunda otomobil fiyatlarının yataya yakın seyrettiği fakat beyaz eşya ve mobilyada yüksek fiyat artışlarının devam ettiği görüldü.

GCM Yatırım Banner

Hizmet Enflasyonu Eylül’de Yüzde 86,46’ya Yükseldi

Hizmet Enflasyonu Eylül’de Yüzde 86,46’ya Yükseldi
Kaynak: TCMB

Hizmet fiyatları bir önceki aya göre yüzde 7,88, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 86,46 oranında artış gösterdi. En belirgin artış ulaştırmada olurken, grubun yıllık enflasyonu yüzde 65,44 olarak kaydedildi.

Kira grubunda son dört aydır devam eden artış eğilimi güçlendi. Aylık artış yüzde 9,52, yıllık artış yüzde 95,03’e çıktı.

Tüm gruplarda yıllık enflasyon enerjide yüzde 10,25, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 75,14, işlenmemiş gıdada yüzde 96,17, taze meyve-sebzede yüzde 102,46, işlenmiş gıdalarda yüzde 59,95, temel mal grubunda yüzde 53,23, dayanıklı mallarda yüzde 65,61, giyim ve ayakkabıda yüzde 31,36, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 67,16 oranında gerçekleşti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.