Kasım ayı enflasyonundaki artış hızının önceki verilere göre düşmesinin ardından ekonomi yönetiminden art arda olumlu mesajlar gelmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonist baskı yaratan tüm etmenlerin geride kaldığını söyledi.
Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri programına katılan TCMB Başkanı, yüksek seviyede kalmaya devam etse de döviz kurunun yatay yönde hareket etmesinin enflasyonu aşağı yönlü etkileyeceği değerlendirmesinde bulundu.
Kavcıoğlu, döviz tarafındaki çarpıklıkların ülkenin her döneminde olduğunu belirterek, “Türkiye’nin yıllardır önünde bir yükselme ve gelişme olduğunda hep böyle döviz kuru üzerinden spekülasyonlarla çarpık yapılaşma var. Liralaşma stratejisiyle bunun önüne geçmek istiyoruz” dedi.
“Asgari Ücretin Fiyatlar Üzerinde Etkisi Olacağını Düşünmüyoruz”
Ekonomi alanında doğru adımların atılması halinde kalıcı fiyat istikrarının sağlanacağını kaydeden TCMB Başkanı, yeni yıl için belirlenecek asgari ücret zammına da değindi.
Asgari ücrete yapılan yüksek zam oranının, beraberinde üretim maliyetlerini de tetikleyeceğine ilişkin endişelerin aksine değerlendirme yapan Kavcıoğlu şöyle açıklama yaptı:
“Asgari ücret enflasyonu yüksek bazda destekleyen konu değil. Geriden gelen asgari ücretin fiyatlar üzerinde etkisi olacağını düşünmüyoruz.”
Kavcıoğlu, Finansmana Erişim Sorununu ve KKM’nin Yükünü Kabul Etmedi
İhracatın baz alındığı büyüme modelinde, ihracatçıların finansmana erişim sorunu yaşadığı sık sık dile getirilmişti.
Konuya ilişkin açıklama yapan Kavcıoğlu, finansmana erişim sorununun gerçek dışı olduğunu savundu.
TCMB Başkanı, “Finansmana erişim diyoruz, sorunmuş gibi. Hep bankacılar kredi vermez, aldığı zaman ben aldım, verdiği zaman sen vermedin” şeklinde çıkış yaptı.
Türk lirasına talebi artırarak döviz kurunu baskılamak için açılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına gelen eleştirileri de kabul etmeyen Kavcıoğlu, KMM hesaplarına hazineden verilen faizin Merkez Bankası’na bir yük oluşturmadığını söyledi.