
Dünya genelinde 6,7 milyondan fazla kişi koronavirüse yakalanırken, ölüm sayısı 393 bini aştı. Merkez bankaları ve hükümetlerden ekonomileri salgının neden olduğu resesyondan kurtarmak için teşvik paketleri açıklaması geliyor. Örneğin, dün Avrupa Merkez Bankası PEPP adını verdiği paketin büyüklüğünü 1 trilyon 350 milyar dolara yükseltti.
Eski Federal Rezerv Guvernörü Randall Kroszner ise benzeri görülmemiş seviyelerdeki teşvikleri küresel ekonominin altında yatan aksaklıkları ele almadığını düşünüyor.
Koronavirüs pandemisi hükümetleri Mart ayı ortasında ekonomilerini kapatmaya zorlamaya başladığından beri dünyadaki merkez bankaları sert adımlar attı. Fed, Amerikan ekonomisine 6 trilyon dolardan fazla zarar verebilecek faiz indirimleri ve bir dizi kredi ile borç verme programı uyguladı.
Merkez bankalarının yapabileceklerinin bu kadar olduğunu söyleyen Kroszner, “Merkez bankaları son derece güçlüdür, ancak virüsü iyileştiremezler. Ekonomilerin kilidini açamazlar, kırık tedarik zincirlerinin yerini alamazlar. Merkez bankaları bir finansal krizi önlemeye yardımcı olabilir, yeni bir dengeye köprü olarak destek sağlamaya çalışabilirler. Ancak yeni dengeye ulaşmak biraz zaman alacaktır ve bu kolay olmayacaktır,” ifadelerini kullandı.
Amerikan ekonomisinin göstergelerinden olan S&P 500, Mart ayındaki düşük seviyelerden %42 oranında yükseldi.
S&P 500 endeksi, 2020 yılına 3257,85 puandan başlangıç yaptıktan sonra 19 Şubat tarihinde 3386,15 puana kadar yükseldi. Bu noktadan hızlı bir düşüşe geçen endeks, 23 Mart tarihinde 2191,86 puana kadar geriledi.
Hızlı düşüşün ardından toparlanmaya başlayan endeks, dünkü kapanışa kadar %42 oranında yükseliş kaydetti. Bugünkü işlemlerde ise %2,21 oranında yükselişle 3180,96 puanda seyrediyor. Tarım dışı istihdam rakamlarının Mayıs ayında azalması beklenirken, 2,5 milyon arttığı görüldü. İşsizlik oranı ise %14,7’den %13,3’e geriledi. Böylece endeksin yükselişini sağladı.
Mayıs ayı istihdam rakamlarının ardından Dow Jones Sanayi Ortalaması %2,69 oranında yükselişle 26.989,37 puandan işlem görmeye başladı.
Küresel borsalara sürekli bir destek sağlamanın yanı sıra pandemi sırasında merkez bankası eylemleri de hükümetlerin ekonomilerini desteklemek ve krizden kurtulmaya yardımcı olmak amacıyla mali muslukları açmasını sağladı.
AXA Yatırım Yöneticileri Baş Ekonomisti Gilles Moëc, teşvikler ve ekonomilerin yeniden açılmasının piyasaları harekete geçirdiğini söyledi. Moëc, toparlanmanın kalitesini gösterecek temel ekonomik verilerin, yılın ilerleyen dönemlerine kadar gelmeyeceğini de ifade etti.