Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, Aralık ayında görevinden ayrıldıktan sonra ilk kez kamuoyu önüne çıktı. Merkel, Berliner Topluluğu Tiyatrosu’nda gazeteci Alexander Osang’ın sorularını yanıtladı.
kolayca yatırım yapın
Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Merkel, titreme atakları hakkında da açıklama yaptı.
“Putin’e Hiçbir Zaman Güvenmedim”
Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 2007 yılında Soçi’de gerçekleştirdiği görüşmeden bahsetti. Putin’in Sovyetler Birliği’nin dağılmasının 20. yüzyılın en kötü olayı olduğunu söylediğini aktardı.
Merkel, bu görüşü nedeniyle Putin’e hiçbir zaman tam olarak güvenmediğini dile getirdi.
Eski Almanya Başbakanı, Rusya’nın Batı tarafından sürekli aşağılandığı şeklinde bir görüşü hiçbir zaman paylaşmadığını söyledi. Ayrıca Merkel, soğuk savaşları sona erdirmenin hiçbir zaman mümkün olmadığını ifade etti.
“Özür Dilemeyeceğim”
Rusya’nın Ukrayna işgalini “büyük bir trajedi” olarak gören Merkel, kendine “Bu savaş önlenebilir miydi?” sorusunu yönelttiğini söyledi. Rusya konusunda yönettiği politikanın yanlış olmadığını savunan Merkel, “Bu yüzden özür dilemeyeceğim” dedi.
Eski Almanya Şansölyesi’ne göre diplomatik girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması, onların yanlış olduğu anlamına gelmiyor.
Başbakanlık döneminde Moskova ile sık sık diyalog halinde olan Merkel, Rusya ve Ukrayna arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığı gerekçesiyle son dönemde kendi partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) tarafından sorgulanıyor.
Partinin yeni genel başkanı, Friedrich Merz de Almanya’nın son 20 yıllık dış siyaset ve güvenlik politikalarını eleştiriyor.
“Rusya Her Zaman Avrupa’nın Komşusu Olarak Kalacak ve Tamamen Göz Ardı Edilemeyecek”
Putin’in ticaret aracılığıyla dönüştürüleceğine inanmadığını söyleyen Merkel; “Rusya ile savaş halinde olmadığımız asgari müşterekler bulmak yerine, tüm farklılıklara rağmen bir şekilde bir arada yaşamak Almanya’nın çıkarlarına uyacak” şeklinde konuştu.
Merkel, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı gün Moskova’yı kınayarak, saldırıyı “derin bir kopuş” olarak tanımlamıştı. Geçen hafta Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) etkinliğinde de saldırıyı “barbarca” olarak nitelemişti. Rusya’nın tüm uluslararası hukuk kurallarını ihlal ederek hata yaptığını savunmuştu.
Merkel’e göre Putin’in demokrasiyi reddetmesine karşın Rusya her zaman Avrupa’nın komşusu olarak kalacak ve tamamen göz ardı edilemeyecek.
Anlaşma İşe Yaramadı ama Kendimi Suçlamıyorum
Ukrayna Büyükelçisi Andriy Melnik, Merkel’in yatıştırma politikasının Rus saldırısını mümkün kıldığını iddia etmişti. Bu iddiayı reddeden Merkel, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak ettikten sonra imzalanan Minsk Barış Anlaşması’nı hatırlattı.
Merkel, “İşe yaramaması büyük bir üzüntü ama denemediğim için kendimi suçlamıyorum” dedi.
Bu anlaşma sayesinde Putin’in Ukrayna’ya büyük çaplı zarar vermesinin önlendiğini savundu. Aradan geçen yedi yılda Ukrayna’nın geliştiğini ve şimdi direnebilecek güce ulaştığını ifade etti.
Titreme Nöbetlerinin Sebebini Anlattı
Merkel, ilk kez titreme nöbetini 2019 yılında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i başbakanlıkta törenle karşıladığı anda geçirmiş, ardından 2 kere daha rahatsızlığı nüks etmişti.
Başbakanlık görevinin sonlarında titreme nöbeti geçirmeye başlayan Merkel, rahatsızlığı ile ilgili açıklama yaptı. Merkel, titreme nöbetlerinin iki sebebi olduğunu söyledi.
Birinci sebebin, annesinin ölümünden çok etkilenmesi ve yorgun düşmesi, ikinci sebebin ise çok az su içmesi olduğunu ifade etti. Titreme nöbetlerine çözüm olarak sandalye kullandığını söyleyen Merkel, rahatsızlandığı anlarda törenlerde milli marşları sandalyeye oturarak dinlemişti.