
Tüm dünya coronavirüs salgınını bitirecek aşılara umut bağlarken, vakalar rekor seviyede artmaya devam ediyor. Worldometers verilerine göre dünya genelinde rapor edilen toplam vaka sayısı 68 milyon 603 bin oldu. 1 milyon 563 bin insan virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Sadece dün 600 bine yakın kişi daha virüse yakalandı.
İngiltere 8 Aralık’ta Pfizer / BioNTech firmalarının yaptığı aşı uygulamasına başlayarak, bu adımı atan ilk toplum oldu. Aşıya onay veren ilk ülke olurken, 90 yaşındaki bir kadın onaylanmış aşıyı yaptıran ilk isim olarak tarihe geçti.
Her ne kadar tüm umutlar aşıya bağlansa da bunun yeterli olmayacağını düşünen isimler de mevcut. Almanya Başbakanı Angela Merkel Çarşamba günü yaptığı açıklamada, aşı kampanyasının pandeminin gidişatını değiştirecek yeterlilikte olmayacağını söyledi.
Merkel, aşının pandemide ve ekonomilerde büyük bir değişiklik yaratmaya yetmese de, ölüm sayılarını azaltmada yardımcı olacağını söyledi.
Daha önce Almanya Başbakanı’nın yorumuna benzer ifadelerde bulunan ekonomistler oldu. Birçok isim aşının iyimserlik içerdiğini düşünüyor ancak yanında getireceği risklere dikkat çekmeden geçemiyor.
Bağışıklık süresinin az olması ve olası yan etkiler tüm umutların terse dönmesi anlamına gelebilir. Pandeminin dünya ekonomisinin dengesini tamamen değiştirdiğini ifade eden Merkel, en dayanıklı ekonomilerin bu süreçte başarılı kalabilenler arasında olacağının altını çizdi.

Ancak aşı kampanyasının 2021 yılın ilk çeyreğinde, salgını kontrol altına alma açısından yeterli insana yapılamayabileceğini aktardı.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da gayrisafi yurt içi hasıla yılın üçüncü çeyreğinde %8,5 oranında büyüdü. Yapılan açıklamada gerçekleşen bu rekor büyümenin pandemi öncesinden bu yana gerçekleşen kayıpların büyük ölçüde telafi edildiğinin göstergesi olduğu söylendi.
ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden ise ilk 100 günde, 100 milyon aşı sözü verdi.
Amerika’da bir günde bildirilen vaka sayısı 200 binin üstünde, can kaybı 3 bine yakın geldi. AP’de yer alan habere göre ülkede Washington Valisi Jay Inslee, kapalı mekanda yemek yeme, restoranlarda ve barlarda içki içme yasağı da dahil olmak üzere iş ve sosyal toplantılara getirilen kısıtlamaları genişletti.
Vakaların en fazla görüldüğü eyalet 1 milyon 422 binle Kaliforniya. Kuzey Carolina’da saat 22:00’den sonra sokağa çıkma yasağı getirilirken, Güney Kaliforniya ve San Joaquin Vadisi’ndeki yetkililer halka evde kalma çağrısı yaptı.
Uzmanlar insanların tatil dönemlerinde bir araya gelmeye devam ettiği sürece ölümlerin artacağını ve aşının çözüm olmayacağını düşünüyor.
ABD’nin yeni seçilen başkanı Biden, 100 milyon Amerikalının aşılanacağını ve okulların yeniden açılması için çaba sarf edeceklerini söyledi. Uzmanlar etkili bir aşının pandemiyi kontrol altına almakla birlikte, ABD ekonomisinin toparlanmasına da yardımcı olacağının altını çiziyor.