Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Ne? Türkiye’de Var mı?

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği virüsü hakkında açıklama yaparak Türkiye’de vakaya rastlanmadığını belirtti. İşte detaylar;
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Ne? Türkiye’de Var mı?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 14 Ağustos tarihinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülen maymun çiçeği virüsüyle ilgili açıklama yaptı. Vaka sayısının hızla arttığını belirten DSÖ, virüs kapsamında 524 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

DSÖ tarafından “küresel acil durum” ilan edilirken Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili duyuru yaparak vatandaşların soru işaretlerini giderdi. Bakanlık, özellikle Afrika kıtasında görülen maymun çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmadığını ifade etti. Türkiye’de henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmadığı kaydedildi.

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de Var mı? Bakanlık Duyurdu

Bakanlığın gerekli çalışmaları yürüttüğü, bilim kurulunun ve sağlık altyapısı ile sürecin hassasiyetle takip edildiği vurgulandı.

Maymun Çiçeği Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı

Maymun çiçeği, ilk olarak 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda tespit edildi ve Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülebiliyor.

GCM Yatırım Banner

Hastalık, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazı durumlarda insanlara bulaşabilen zootonik bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Önceki yıllarda sadece hayvanlardan insanlara bulaşabilen maymun çiçeği, artık insandan insana da bulaşabiliyor.

Temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla bulaşabilen virüs, ciltteki bir yaradan solunum yoluyla ya da göz-burun-ağızdan da geçebiliyor.

Belirtiler Ne?

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri; yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik olarak sıralanıyor. Hastanın ateşi yükseldikten sonra vücudunda kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler görülüyor.

Belirtiler genellikle yüzde, avuç içinde ve ayak tabanlarında görülebiliyor. Kaşıntılar ciddi derecede rahatsız edici şekilde olabiliyor. Uzmanlar enfeksiyonun genelde 14 – 21 gün sürdüğünü ifade ediyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın