Garanti BBVA Yatırım, 16 Ağustos’ta son günlerde tüm dünyanın gündemine yerleşen maymun çiçeği virüsü ile ilgili raporunu paylaştı. Raporda maymun çiçeğiyle ilgili detayları paylaşıldı ve havacılık sektörüne olası etkileri değerlendirildi.
Maymun çiçeğinin ilk olarak 1958 yılında laboratuvar hayvanlarında yapılan bir çalışmada maymunlarda tespit edildiği, insanlarda ise ilk kez 1970 yılında görüldüğü belirtildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ilk kez tespit edildikten sonra onlarca yıldır Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olarak görüldüğü ifade edildi.
Hastalık Nasıl Bulaşıyor?
Virüsün hayvanlardan insana bulaşması, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temasla veya ısırıkla meydana gelebileceği belirtildi.
Maymun çiçeği insandan insana bulaşma, enfekte kişi ile veya yatak çarşafı, havlu vb. nesnelerle yakın temastan kaynaklanabiliyor.
Covid-19 Gibi Bir Pandemi Oluşturabilir mi?
Garanti BBVA Yatırım, 2020’nin ilk çeyreğinde karşı karşıya kalınan Covid-19 pandemisinin dünya havacılık sektörünü derinden etkilediğini kaydetti. 2020 yılı ikinci çeyreğinde tedbirler kapsamında bir çok ülkenin sınırlarını kapattığı hatırlatıldı. Bunun neticesinde ise havayolu firmalarının tüm uçuşları durdurduğu belirtildi.
Maymun çiçeğinin 2022 Mayıs ayında Avrupa’da yayılmaya başlamasıyla havayolları sektörüyle ilgili kaygıların ortaya çıktığı aktarıldı. Ancak maymun çiçeğinin diğer enfeksiyonlar kadar bulaşıcı olmadığı, biriyle veya enfekte olan bir ortamla yakın temas gerektirdiği not edildi.
Havacılık Sektörünü Etkiler mi?
Analistler, havacılık sektörü için yolcu sayısındaki yavaşlamaya veya daralmaya neden olabilecek salgın hastalıklar, güvenlik endişeleri ve jeopolitik gelişmelerin en önemli riskler arasında yer aldığı kaydedildi.
Garanti BBVA Yatırım yetkilileri, “Maymun çiçeği endişe verici olsa da gözlenebilir olması, izolasyon edilebilmesi, çiçek hastılağına karşı kullanılan aşıların maymun çiçeği hastalığına karşı da koruma sağlaması gibi nedenlerle Covid-19 benzeri kapanmaların yeniden gündeme gelmeyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Analistler, jeopolitik gelişmelerin sektör için en önemli risk unsuru olduğuna dikkat çekti. Genel olarak turizmde yakalanan olumlu ivmeyle yolcu sayısının artmaya devam edeceği beklentisiyle havacılık sektörü için olumlu görüşün devam ettiğini belirtti.