Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Markette Şubat Ayı Zam Şampiyonu: Domates!

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Şubat ayında fiyatı en fazla artan ve düşen ürünleri paylaştı. Raporun detayları haberin içerisinde;
Markette Şubat Ayı Zam Şampiyonu: Domates!
HABER GİRİŞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını değerlendirerek, yüzde 251,6 ile en çok değişimin elmada görüldüğünü kaydetti. Bayraktar, Şubat ayına ilişkin girdi fiyatlarında yaşanan değişimlere de dikkat çekti.

Fiyat artışlarına ilişkin bilgi paylaşımında bulunan Bayraktar, elmadaki fiyat artışını yüzde 229 ile kuru üzümün takip ettiğini belirtti.

Limonun yüzde 218,7, kırmızı mercimek yüzde 216,9, kuru incir yüzde 180,8, pırasa yüzde 176,3, marul yüzde 159,7, ıspanak yüzde 159,6 ve maydanoz yüzde 150,7 ile sıralandı.

Marketlerde 41 Üründen 10’unun Fiyatı Düştü

Bayraktar açıklamasında elmanın 3,5 kat, kuru üzümün 3,3 kat, limon ve kırmızı mercimeğin 3,2 kat, kuru incir ve pırasanın 2,8 kat, marul ve ıspanağın 2,6 kat ve maydanozun ise 2,5 kat fazlaya markette satıldığını bildirdi.

Marketlerdeki ürünlerin Şubat ayındaki fiyat artış ve azalışlarına bakıldığında 41 ürünün 31’inde fiyat artışının 10’unda ise fiyat azalışının görüldüğü belirtildi.

GCM Yatırım Banner

Fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 29,4 ile domates olduğu iletilirken yüzde 28 ile karnabaharın takip ettiği paylaşıldı. Ürünler yüzde 21,8 ile lahana, yüzde 20,4 ile dana eti ve yüzde 17,7 ile patlıcan olarak sıralandı.

Fiyat Yükselişine Hava Koşulları Sebep Oldu

Ürünlerdeki fiyatların azalışları incelendiğinde yüzde 15,3 ile ıspanağın en çok düşüş gösterdiği ifade edildi. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 6,2 ile yeşil mercimeğin, yüzde 6,0 ile limonun ve yüzde 2,7 ile mısırözü yağının izlediğine işaret edildi.

Havaların soğuk gitmesinden kaynaklı arzdaki azalmayla üreticinin patlıcan, domates, kabak ve salatalıkta fiyatları yükselttiği öne sürüldü.

TZOB tarafından paylaşılan raporda kuru soğanın depoda azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması sebep gösterilerek fiyatları artırdığı öngörüldü. Arz ve talepteki değişiminse et fiyatlarına yandığı ve yükselmesine sebep olduğu vurgulandı.

Buna karşılık patates, limon, beyaz lahana, maydanoz ve ıspanakta arzdaki artışla birlikte ürünlerin fiyatlarının düştüğüne dikkat çekildi.

Gübre Fiyatlarında Artış Yaşanmamalı

Şubat ayındaki aylık ve yıllık girdi fiyatlarında değişime de değinilen TZOB raporunda, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için gübre fiyatlarında tekrar artışın yaşanmaması gerektiği belirtildi. Buna yönelik tedbirlerin alınması gerektiği savunuldu.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üreticinin verim ve kalite unsuru olan gübreye erişimde sorun yaşamaması gerektiğine vurguda bulunarak şöyle ekledi;

“Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın