Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Market Fiyatlarında Son Durum: 37 Ürün İncelendi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) araştırması Ekim ayında market fiyatlarına ilişkin son durumu ortaya koydu. Detaylar şöyle...
Market Fiyatlarında Son Durum: 37 Ürün İncelendi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Son dönemde enflasyon rakamlarındaki artış marketlerdeki ürün fiyatlarında büyük yükselişleri beraberinde getirmişti. Yapılan son araştırmalar da bu enflasyonist etkinin devam ettiğini gösteriyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, bu değişimlerin nedenlerini değerlendirdi.

Limonda Büyük Fiyat Farkı

Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 683 ile limonda görüldüğünü açıklayan Bayraktar, “Limondaki fiyat farkını yüzde 234 ile kuru soğan, yüzde 214,8 ile marul, yüzde 200,4 ile maydanoz, yüzde 197,8 ile kırmızı mercimek ve yüzde 191,4 ile elma takip etti.” açıklamasında bulundu.

Limonun 7,8 kat, kuru soğanın 3,3 kat, marulun 3,1 kat, maydanoz ve kırmızı mercimeğin 3 kat ve elmanın 2,9 kat fazlaya satıldığını vurguladı.

Bayraktar, Ekim ayında markette 37 ürünün 21’inde fiyat artışı, 16’sında fiyat azalışı göründüğünü söyledi. Markette fiyatı en fazla ürün yüzde 37,4 ile domates olurken, domatesteki fiyat artışını yüzde 23,7 ile kuru incir, yüzde 17 ile yeşil mercimek, yüzde 16,1 ile nohut, yüzde 13,9 ile kuru fasulye takip etti.

GCM Yatırım Banner

Markette fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 26,3 ile ıspanak oldu. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 21,4 ile fındık içi, yüzde 18 ile yeşil fasulye, yüzde 17,6 ile kuru soğan ve yüzde 15,9 ile limon izledi.

Bayraktar, Ekim ayında üreticide 29 ürünün 9’unda fiyat artışı olurken, 16’sında fiyat düşüşü görüldüğünü, 4 üründe ise fiyat değişimi olmadığını söyledi.

Narenciye için Uyarı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, limonda yaşanan fiyat düşüklüğünün devam ettiğini belirterek, bu durumun diğer narenciye ürünlerde görülmemesi için tedbir alınması çağrısında bulundu.

Üretim artışına rağmen, girdi fiyatlarının yükselmesiyle artan üretim maliyetlerinin çiftçileri zararına limon satar duruma getirdiğini belirten Bayraktar, “Çukurova bölgesinde erkenci çeşit limonda üretici fiyatları kilogram başına 50 kuruşa kadar düştü. İşçilik maliyetleri ve işçi bulunamaması nedeniyle ürünün dalında kalması, ağaçların kesilmesine neden oldu.” diye konuştu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın