1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla Türkiye yeni bir döneme başladı. Çevrenin korunması amacıyla başlatılan uygulama aylardır gündemimizin en önemli maddelerinden biri. Yılbaşından bu yana marketlerde ücretli poşet uygulamasına geçildi. 15 mikron – 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri tüketiciye 25 kuruştan satılmaya başlanırken, poşet kullanımında %65 oranında azalma oldu.
kolayca yatırım yapın
Ancak ücretli poşet uygulaması kanununda bazı eksikliklerin ve açıkların olduğunu belirten tüketiciden her geçen gün yeni şikayetler geliyor. Bunların en başında ise poşetlerin üzerinde firmaların reklamının olması ve alınan ücretlerin çevrenin korunması çalışmalarında kullanılıp kullanılmayacağı yer alıyor.
Söz konusu uygulamayı gelir kapısına dönüştürmek isteyen bir marketin, girişe astığı afiş büyük tepki topladı.Henüz çok yeni olan ücretli poşet uygulamasında alışveriş mağazalarından ziyade marketlerde çok sıkıntılar yaşanıyor. Verilmeyen poşetlerin fişlere yansıtılması veya daha fazla para kesilmesi bunların arasında yer alıyor.
Şimdi de bir zincir marketin “Mağaza içerisine sırt çantası, alışveriş çantası ve poşetleri ile girmek yasaktır” şeklinde afiş astığı, ellerinde poşetlerle içeriye giren vatandaşların güvenlik çalışanları tarafından uyarıldığı öğrenildi. Gördüğü muameleye tepki gösteren bir tüketici; bez çantayla markete girmek istediğinde yasak kararı ile karşılaştığını ve bu kararın market yönetimi tarafından alındığını öğrendiğini belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye’de yıllık kişi başı 440 adet olan poşet kullanımını 40’a kadar düşürmeyi hedefliyor.Doğanın korunması amacıyla alınmış bu karar esasında çok iyi niyetli olurken, bazı market sahiplerinin destek olması gerektiği yerde köstek olması tüketiciyi çileden çıkardı. Plastik poşetlerin kullanımını azaltmak için hayata geçirilen düzenleme kapsamında vatandaşlara bir defaya mahsus ödeyecekleri ücretlerle alacakları bez çanta ve fileleri alışverişe gitmeleri öneriliyor.
Bazı marketler bu doğrultuda kasalarda file ve bez çanta satışlarına başlarken, daha bir ay olmasına rağmen plastik poşet kullanımında %65 oranında düşüş oldu. Müşterilerden ücret almayan işletmelere satış alanının her metre karesi için 10 TL para cezası verilmesi kararı, işletme sahiplerinin de uygulamaya birebir uymasını zorunlu kılıyor.