
Avrupa Merkez Bankası’nın Süper Mario lakaplı başkanı Mario Draghi, sekiz yıllık görevinden veda etmeye hazırlanıyor. İtalyan ekonomist ve eski Goldman Sachs yöneticisi Mario Draghi, 31 Ekim’de AMB’den ayrılacak.
Son toplantısı öncesinde Draghi’nin bırakacağı mirastan, AMB’nin uzun vadeli olarak fayda sağlayacağı belirtiliyor. Buna rağmen bazı sorular da akılları meşgul ediyor. Draghi’nin Euro’yu kurtardığı ama merkez bankasını her zamankinden daha fazla böldüğü de söyleniyor. Tüm bunlar koşunulurken, Ay sonunda görevini Christine Lagarde’ye devredecek.
İşte Mario Draghi’nin sekiz yıllık görevindeki en önemli anlar:
Kasım 2011: Sürpriz İndirim
Mario Draghi göreve geleli daha iki ay olmuşken, 25 baz puanlık sürpriz bir indirim yaptı. Selefinin politikalarını da geri alan Draghi’nin duyurusu, iki yıl içinde ilk kez faiz indirimine işaret etti.
Draghi’nin kararı, yıl sonuna kadar hafif durgunluk temeline dayanıyordu.
Temmuz 2012: “AMB Ne Gerekiyorsa Yapacak!” Açıklaması
Euro bölgesi ekonomisinin oldukça kötü gittiği bir zamandı ve tahvil piyasaları, tüm bölgenin istikrarı konusunda endişeliydi. Devlet borcunun getirisi ise tarihi yüksek seviyelere ulaşmıştı.
Draghi, bu endişeleri çözmenin zamanı olduğuna karar verdi ve Londra’da bir konuşma yaptı. Konuşmasında, “AMB, Euro’yu korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. Ve inan bana, yetecek,” ifadelerini kullanmıştı.
Bu konuşması, dünyanın birçok ticaret odasının çevresinde yüksek sesle yankılanmıştı. Yatırımcılar ise bu taahhüde inandı ve Euro bölgesinde verim sert bir şekilde düşüş gösterdi.
Haziran 2014: İlk Kez Negatif Faiz Oranları
Euro bölgesi enflasyon ve ekonomik büyüme hala mücadele ediyordu. Bu yüzden Süper Mario, negatif faiz oranlarının ortaya çıkmasının, Avrupalı kredi verenleri merkez bankası ile mevduat faizini ödemeye zorlamanın zamanının geldiğini açıkladı.
Tedbir, banka kredilerini artırma girişimi oldu ve böylece ekonomik büyümeye yardımcı oldu. AMB, negatif faiz oranları getiren ilk büyük merkez bankası olarak tarihe geçti.
Ocak 2015: Parasal Gevşeme Politikalarına Geçiş
Doğrudan pazarlarla konuşmak, negatif faiz oranları ve diğer önlemleri vermek, Euro bölgesindeki ekonomik büyümede çarpıcı ve gerçek bir fark yaratmak için yeterli değildi.
Draghi, ABD’deki meslektaşlarının uzun zamandır yapmış olduğu bir şeyi ortaya koymanın zamanının geldiğine karar verdi: Parasal gevşeme.
Euro bölgesi ülkelerinin devlet tahvillerini almak, gelirlerini düşük tutmak ve harcamalarını artırmak için parasal gevşeme politikaları izlenmeye başlandı.
Nisan 2015: Eylemci Saldırısı
Bir protestocu, basın toplantısı sırasında Draghi’yi yarıda kesti. Eylemci birden masaya sıçradı ve “AMB diktatörlüğünü sonlandır!” diye bağırdı.
Aynı zamanda eylemci, Draghi’nin ve gazetecilerin üzerine konfeti dökmüştü. Daha sonra güvenlik görevlileri tarafından odadan çıkarıldı ve Draghi bankanın para politikası toplantısını kapsayacak şekilde sözlerine devam etti.
Aralık 2018: Parasal Gevşemeye Son
Euro bölgesi daha yüksek ve daha sürdürülebilir ekonomik büyüme yaşıyor gibi görünüyordu. Bu nedenle Draghi, AMB’nin parasal gevşeme programının durdurulacağını açıkladı.
Eylül 2019: Yeniden Parasal Gevşeme
Küresel ticaret gerilimleri, Almanya’daki yavaşlama ve devam eden Brexit belirsizliği ile Euro bölgesindeki ekonomik büyüme bir kez daha risk altındaydı.
Daha fazla parasal teşvik uygulamanın zamanı gelmişti. AMB, parasal gevşemeyi yeniden tanıttı ve Draghi’nin halefi için gerekli temeller atıldı.