Özellikle sütünden yapılan yoğurt ve kaymakla Türkiye’de hayvancılık sektörünün temelini oluşturan manda yetiştiriliciği, 2010 yılında ciddi oranda bir düşüş kaydetmiş ve manda sayısı 85 bine kadar gerilemişti. Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği (DMYMB) Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, 2012 yılında başlatılan “Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Projesi” kapsamında manda yetiştiriciliğine destek verildiğini ve sayının 85 binlerden 200 bine kadar çıktığını açıkladı.
Yılmaz, Türkiye’deki manda sayısının 1980’li yıllarda bir milyonun üzerinde olduğunu hatırlattı. 2010 yılındaki azalmayı ise mandalar için önemli olan sulak alanların azaltılmasına ve halkın manda sütü tercihinin yerini inek sütünün almasına bağladı. 2012 yılında hayata geçirilen söz konusu proje ile birlikte manda yetiştiriciliğine teşviğin amaçlandığını ifade etti.
Sağlanan destekler sayesinde şu an 200 bine dayanan manda sayısının daha da artırılması gerektiğini belirten Yılmaz, manda yetiştiricileri için verimde artış hedeflediklerini ve mandadan sağlanan ürünlerin güvenilir olması için çabaladıklarını söyledi.Şimdiye kadar ıslah kapsamında pek çok çalışmayla mandalardan sağılan süt miktarının, üreme oranlarının ve canlı manda ağırlıklarında önemli bir artış kaydedildiğinin altını çizdi. Kurulan birlikler sayesinde Anadolu mandasına olan ilginin arttığını ekledi.
Yılmaz, mandalardan elde edilen süt, kaymak, yoğurt, peynir ve tereyağı gibi ürünlere tüketicilerin ilgisinin yoğun olduğunu belirterek bu ürünlerin pazarlanması aşamasında herhangi bir problem yaşanmadığını aktardı. Ayrıca manda etinin sığır etine oranla daha az kolesterol ve yağ içeren sağlıklı bir et olduğunu sözlerine ekledi.
Mandalardan elde edilen süt miktarının az olduğunu açıklayan Yılmaz, sütün genellikle yerel pazarlar içinde satışının gerçekleştirildiğini ve şu anda süt fabrikalarına verilmediğini dile getirdi.Türkiye’de yetiştirilen diğer büyükbaş hayvanlara kıyasla Anadolu mandasının çoğu hastalığa karşı daha dayanıklı olduğunu bildiren Yılmaz, bu durumun hayvancılıkla uğraşanlara avantaj olduğunu açıkladı. Açıklamalarında sona gelen Yılmaz, genç kuşakların manda yetiştiriciliğine yabancı olmasının sektörün en büyük problemi olduğunu belirtti.