Malta Maliye Bakanı Edward Scicluna’nın yaptığı açıklamalar ışığında, başka bir Avrupa ülkesinin de Çin’in uluslararası altyapı yatırım planına katılma olasılığının arttığı söyledi. Avrupa Birliği’nin üyesi olan küçük Akdeniz ülkesinin Maliye Bakanı Edward Scicluna, özel bir röportajda belirli önyargıların iyi bir işin önüne geçmemesi gerektiğini belirti.
kolayca yatırım yapın
Brüksel’de CNBC’ye konuşan Malta Maliye Bakanı; “Özellikle de politik amaçlar ve herhangi başka amaçları olan ülkelere karşı ihtiyatlı olmak gerekir ancak hayat bu” diyen Scicluna, Çin’in Bir Kuşak Bir Yol girişimine katılma ihtimaline işaret etti. Sonuçta Çin’in iddialı girişimi, Çin’i Güneydoğu Asya, Orta Asya, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika’ya bağlayacak geniş bir kara, deniz ve dijital bağlantı ağı oluşturma amacı taşıyordu.
Girişimi eleştirenler ise altyapı planının Pekin’in nüfuzunu artırarak ve gelişmekte olan ülkeleri yüksek borç yüküne zorlayarak Çinli firmaları destekleyeceğini savunuyordu.İşte bu noktada Malta Maliye Bakanı Edward Scicluna; “Dikkatli olmalısınız ama bu belirli önyargılar, şu ya da bu veya birisi size baskı yaptığı için herhangi bir işe hayır demeniz anlamına gelmez. Bir ülkenin hayatta kalabilmesi ve rekabet edebilmesi için, özellikle de küçük bir ülke için çeşitlendirmeye ihtiyacımız var.” dedi. Euro bölgesinin üçüncü en büyük ekonomisi İtalya da bu ayın başlarında Çin girişimine katılma konusundaki ilgisinin sinyalini vermişti.
Kaldı ki Yunanistan ve Portekiz gibi diğer Avrupa ülkeleri de dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin çabalarını desteklemekteydi.Ancak Pekin’in ABD’deki küresel yatırım zorlaması için çok daha az destek vardı. Financial Times’a göre Beyaz Saray daha önce İtalya’nın Bir Kuşak Bir Yol katılımının uluslararası ününe zarar verebileceğini söylemişti. İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi di Maio da Pazar günü alarmın ABD’den yükseldiğini duyduğunu dile getirmişti. Reuters İtalya Başbakan Yardımcısı’nın; “Şunu bir netleştirelim, eğer ihracatımız için Çin’in İpek Yolu’na bakacak olursak, bu siyasi bir anlaşma yapmak için değil sadece şirketlerimize yardım etmek için olur.”
Malta’nın Maliye Bakanı da konuşmasında Bir Kuşak Bir Yol meselesinin hala çok yeni ve çok hassas olduğunun üzerini çizdi.“Hiç kimse kavgaya davetiye çıkarmamalı. Ancak diğer taraftan, egemen bir bölge olarak kendi çıkarlarımız var ve ilk önce buna bakmalıyız.” dedi. AB’nin Ekonomi ve Mali İşler Sorumlusu Pierre Moscovici de CNBC’ye yaptığı açıklamada, İtalya’nın önceliğinin endüstriyel kapasitesini arttırmak olması gerektiğini şöyle dile getirdi:
“AB federal bir devlet değil, üye ülkelerimizi kendi politikalarını yapıp kendi istediklerini yapabilirler ama Çin’in aynı zamanda bir varlık, bir partner olabileceği gibi çok agresif davranırsa bir sorun olabileceğini de düşünüyorum. Ancak İtalya’yla ilgili düşüncem farklı olurdu, bu ülke endüstriyel temelini sağlamlaştırmalı ve kendi rekabetçiliğini pekiştirmeli.”