Hafta sonunda, vergi mükelleflerine ilişkin incelemelerinin sürdüğünü açıklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, araştırmalarının kapsamını genişletiyor. TBMM’de kabul edilen vergi paketinin yankıları sürerken Maliye, Pazar günü 2815 mükellefin yüzde 27’sinin yanında sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütüldüğünü açıklamıştı.
Bakan Mehmet Şimşek de kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hedefleyen yasayla ilgili, “Amacımız, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almaktır. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz” demişti.
Çalışmalar sürerken AA’nın Bakanlıktan edindiği bilgilere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), harcamalarına uygun vergi beyan etmeyen mükellefleri mercek altına aldı.
Vergi müfettişleri, lüks araç sahibi olan kişilerin bu araçları hangi gelirle elde ettiğini ve bu geliri beyan edip etmediğini araştırmaya başladı.
Bakan Şimşek, AA’nın haberine atıfla X hesabı üzerinden şu sözlerle açıklamada bulundu:
“Kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor. Gelir beyan etmediği halde yüksek harcaması olan mükelleflere yönelik denetimleri yoğunlaştırıyoruz. Vergide adaleti artırmaya yönelik uygulamalarımız devam edecek.”
Maliye Lüks Araçlar Üzerinde İnceleme Başlattı
Lüks segmentinde yer alan 7 bin 885 araç üzerinde yapılan çalışmalarda, herhangi bir gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen şirketleri kar dağıtımı yapmamış mükellefler tespit edildi.
Bu lüks araçların, 2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus, Maserati, Mercedes (Maybach, G, S) ve BMW (740, I7) markalarında olduğu görüldü.
Öncelikli hedef kayıt dışı gelirle lüks araç edinen mükellefler olurken incelemelerde, yaklaşık 3 bin aracın gerçek kişi üzerine kayıtlı olduğu, bunlardan 2 bininin 7 bin şirkette ortaklıkları bulunduğu ve bunlardan yalnızca 300 şirketin 2022 ve 2023 yıllarında kar dağıttığı belirlendi.
Hiçbir Gelir Kaynağı Bulunmayan Mükellef Olmayan 780 Kişi, Lüks Araç Sahibi
İncelenen 780 aracın ise mükellef olmayan kişiler üzerine kayıtlı olduğu ve bu kişilerin hiçbir gelir kaynağının da bulunmaması dikkat çekti.
Lüks araç sahipleri arasında gelir mükellefiyeti bulunanların sayısı yalnızca 150 iken bunlardan 100’ünün kârının da 1 milyon liranın altında olduğu tespit edildi.
Mükellef olmayan, bir şirkette ortaklığı ve başka gelir beyanı bulunmayanlara öncelik verilen incelemelerde, öncelikle 500 araç sahibi, gelirleriyle uyumlu olmayan bu durumun kayıt dışı kazançlarıyla ilgili olup olmadığının tespit edilmesi için vergi incelemesine sevk edildi.
23 Milyon Liralık Mercedes’e Binen Ancak Birkaç Milyon Liralık Kâr Açıklayanlar Var
Vergi müfettişleri, incelemeleri sırasında dikkat çekici örneklerle karşılaştı. Bunlardan bir tanesi yaklaşık 23 milyon liralık Mercedes satın alan kişiler oldu.
Söz konusu fiyata lüks araç satın alan şirket sahibi kişilerin şirketlerinin, son iki dönemde sadece birkaç milyon lira dönem kârı olduğu ve kâr dağıtımında bulunmadığı tespit edildi.
Aynı zamanda araç bedellerinin şirketlerin banka hesaplarından gönderildiği ancak kayıtlara yansımadığı saptandı.
Vergi müfettişleri, benzer nitelikte lüks araçların hangi gelir kaynağıyla elde edildiğini tespit edip bu gelirlerin vergilendirilmesini sağlayacak. Yasal bir kaynak tespit edilemeyenlere ilişkin olarak da kara para araştırması yapılacak.