Borsa İstanbul’da bir hareketlilik görülmesi için iki temel faktör, asgari ücret zammı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı olarak gösteriliyordu. Asgari ücret 2025 yılı için yüzde 30 zam yapılarak net 22 bin 104 liraya çıkarıldı. TCMB ise 22 ay sonra ilk faiz indirimini yaptı.
TCMB’nin 250 baz puanlık faiz indirimiyle birlikte politika faizi yüzde 47,5 düzeyine çekildi. Faiz indirim süreci resmen başlamış olmasına karşın veri odaklı bir sürece dayalı olacağı paylaşılan demeçlerden anlaşıldı.
Dolayısıyla faiz indirim patikasına uzun bir yol olacağı anlaşıldı. Yani faiz oranlarının bir süre daha yüksek kalması bekleniyor. GCM Yatırım bu durumları değerlendirerek, şirketler için nakdin bir süre daha değerli kalmaya devam edeceğini söyledi.
GCM Yatırım analistleri tarafından 2024 yılının ilk 9 ayında sahip oldukları net nakit varlıkları, piyasa değerine oranla yüksek olan şirketler belirlendi. Analistler, “Finansmana erişimin güçlü olmaya devam edeceği ortamda, net nakit gücü yüksek olan şirketlerin defansif bir yapı sunduğu anlaşılmaktadır,” ifadelerini kullandılar.
Yapılan çalışmanın amacı ise faiz indirimleri başlamış olsa da gelecek süreçte “finansmana erişimin zor olduğu dönem devam ederken, mali anlamda güçlü şirketler hangileri?” sorusuna cevap bulmak olduğu söylendi.
Değerlendirmede, piyasa değeri/defter değeri rasyonu da kullanan aracı kurum, şirketlerde net nakdin, piyasa değerine göre yüksek olmasının ne kadar anlamlı olup olmadığını belirlemeye de çalıştı ve sonuçta şu tablo ortaya çıktı:
Ortaya çıkan sonuçta, 100 şirket içerisinde 5 şirketin piyasa değerine kıyasla güçlü net nakit yapıya sahip olduğu ve PD/DD rasyosunun 2’nin altında olduğu görüldü.
Aracı kurum, piyasa değerine kıyasla en güçlü net nakit yapıya sahip olan 3 şirketin sırasıyla Koza Anadolu Madencilik (KOZAA), Doğan Holding (DOHOL) ve Enka İnşaat (ENKAI) olduğunu belirtti.
Filtrelere uyumlu olup en düşük PD/DD’ye sahip olan ilk üç şirketin ise DOHOL, Odaş Elektrik (ODAS) ve Tüpraş (TUPRS) olduğu ifade edildi.