Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Malezya Başbakanı Huawei Teknolojisini Mümkün Oldukça Kullanmaya Çalıştıklarını Söyledi

ABD, Huawei'nin güvensiz olduğunu söylemesine karşılık Malezya Başbakanı teknolojisini mümkün oldukça kullanmaya çalıştıklarını söyledi.
Malezya Başbakanı Huawei Teknolojisini Mümkün Oldukça Kullanmaya Çalıştıklarını Söyledi
Yorum

ABD ve Çin arasındaki gerginlikten en çok yararlanacak ülkelerden biri olduğu söylenen Malezya’dan Huawei teknolojisi için bir haber geldi. Başbakan Mahathir Muhammed, mümkün oldukça Huawei teknolojisini kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Daha önce ise ticaret savaşının ülkeye pozitif değer katacağı belirtilmişti.

ABD, Huawei’nin güvenilir olmayacağı konusunda uyarı yaparken, Malezya lideri cevabın ülkesi için belirsiz olduğunu söyledi.

Mahathir Huawei AçıklamasıPek çok ülke, ABD’nin uyarısının ne kadar ciddiye alındığını gösterirken, Malezya’dan gelen bu hamlenin nasıl karşılanacağı merak ediliyor. ABD, müttefik ülkelere Çin merkezli Shenzhen firması tarafından üretilen teknolojiyi yasakladı ve cihazlar ile telekomünikasyon sistemlerinin potansiyel olarak bir ülkenin güvenliğini tehdit edebileceğini söyledi.

Bu uyarı, öncelikle Çinli şirketlerin istihbarat toplama çabalarını desteklemek için Pekin’in direktiflerini reddedemedikleri algısına dayanıyor. Huawei ise bir parçası olarak ürünlerinin casusluk için kullanılmasına asla izin vermeyeceğini birkaç kere dile getirdi.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’e ülkesinin Washington’un liderliğini takip etme planı olup olmadığı soruldu.

Washington Liderliğini Takip EtmeyecekMahathir ise Tokyo’daki bir görüşme sırasında bu yöndeki merakları ortadan kaldırmış oldu. Mahathir, Japonya’nın Nikkei medya grubu tarafından desteklenen bir konferansta soru cevap oturumu sırasında, “Araştırması, Malezya’nın araştırma kapasitesinden çok daha büyük olan Huawei gibi büyük bir şirket üzerinde herhangi bir etki yapamayacak kadar küçüğüz,” dedi.

Bu nedenle teknolojisini mümkün oldukça kullanmaya çalıştıklarını söyleyen Mahathir, ülkesi için güvenlik tehdidi oluşturduğu endişelerini reddetti. Mahathir, Huawei’den bir istihbarat tehdidi olabileceğini kabul ederken, “Ama Malezya’da casus olacak ne var?” diye karşılık verdi.

93 yaşındaki lider, 1981’den 2003 yılına kadar Malezya’nın başbakanı olarak görev yaptı.

Mahathir 93 YaşındaGeçen yıl iktidardaki Barisan Nasional koalisyonunun iktidardan geçtiğini belirten bir şok seçiminin ardından görevine geri döndü. Uzun zamandır Batı’nın eleştirmeni olan Mahathir, özellikle Tayland, Endonezya ve Güney Kore’nin aksine Malezya’nın sermaye kontrolü uygulayan uluslararası bir kurtarmadan kaçtığı 1997 – 1998 Asya mali krizi sırasında bu eleştirileriyle dikkat çekmişti.

Mahathir, ABD’nin Huawei’ye baskı yapmasının yanı sıra Güney Çin Denizi’ne savaş gemilerinin gönderilmesinin ülkenin zayıfladığını gösterdiğini ve bu eylemlerin onunla yüzleşmek yerine Çin ile rekabet etmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi. Mahathir, “ABD’nin sonsuza dek dünyadaki en iyi teknolojiye sahip yüce ulus olmayacağını kabul etmek zorundayız,” dedi.

Çin’in yükselişinin inkar edilemez olduğunu söyleyen Mahathir, askeri olarak yüzleşmenin tehlikeli olacağını belirtti.

Çin Yükselişi İnkar Edilemez“Çin ile diğer ülkeler arasındaki savaşların Çin’in zengin ve güçlü hale getirdiğini düşünüyoruz,” diyen Mahathir, “Fakirken Çin’den korktuk, şimdi ise zengin olduğu için Çin’den korkuyoruz,” ifadelerini kullandı.

ABD’ye atıfta bulunan Mahathir, bölgeye savaş gemisi göndermenin ve bazı güçlü yüzleşmelere yol açabilecek tatbikatlar yapmanın henüz cevabı olmadığını söyledi. ABD Deniz Kuvvetleri sık sık adacıklar ve Çin’in Güney Denizi’nde navigasyon özgürlüğü görevi verilen gemilerle zenginleştiği ve genişlediği resiflere gelir. Ama Filipinler ve Vietnam da dahil olmak üzere diğer ülkeler, bölgede iddialara itiraz ediyor.

Mahathir, 1914’teki Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand’ın suikastında I. Dünya Savaşı’nın kökenine değinerek savaşa yol açan kıvılcım olabileceğini de söyledi.

Franz Ferdinand Suikastına DeğindiMalezya lideri, “Güney Çin Denizi’nde gerçekleşecek böyle bir olayı karşılayamayız,” dedi. 1980’ler Malezya’yı 2020 yılına kadar gelişmiş bir ülkeye getirme sözü veren Mahathir, etkileyici bir ekonomik büyüme elde etmesine yardımcı olarak kredilendirildi.

1982’de “Doğuya Bak” politikasını başlattığından beri Malezya’ya batı kalkınma modellerinden kaçınması ve eve daha yakın bir yol araması çağrısında bulundu. Mahathir, ABD’nin bu kabiliyetin Doğu’da da bulunabileceğini kabul etmek zorunda olduğunu da dile getirdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu