İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, “KKM’den Carry Trade’e” başlıklı makalesinde, Türkiye’nin ekonomik stratejilerini ve finansal işlemlerini değerlendirdi.
Eğilmez, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının Türk Lirasına dönüştürülmesi ve dövizden gelenlere ek faiz ödenmesi uygulamasının kaldırılması gibi adımların, KKM hesaplarının 2023 sonunda 2,6 trilyon liradan 1,9 trilyon liranın altına düşmesine neden olduğunu belirtti.
Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yüksek faiz politikası nedeniyle yabancı yatırımcıların Carry Trade (ucuza kredi alıp yüksek faizle mevduata yatırma) yöntemine yöneldiğini ve bu sayede döviz girişinin arttığını ifade etti.
Carry Trade yatırımlarında kur artışı riskinin bulunduğunu belirten Eğilmez, siyasal iktidar veya Merkez Bankası tarafından açıkça garanti edilmese de alınan önlemler ve müdahalelerle kurun yükselmemesinin dolaylı olarak garanti edildiğini söyledi.
Carry Trade işlemleri sonucunda Merkez Bankası rezervlerinde ciddi artışlar yaşandığını ve swapların yerini Carry Trade sonucu gelen dövizlerin aldığını ifade eden Eğilmez, “carry trade hariç net rezervler” kavramının kullanılmasının gerekebileceğini belirtti. Bu dövizlerin kur artışı durumunda hızla yok olabileceği uyarısında bulundu.
Eğilmez, ekonomi politikasındaki yanlış adımların sonuçlarının düzeltilebilmesi için dengeli adımlar atılması gerektiğini, aksi takdirde carry trade kazançlarının azalması veya kurun hızla yükselmesiyle sistemin çökebileceğini vurguladı. Ekonominin bu bıçak sırtı dengesinin korunmasının önemine dikkat çekti ve yapısal reformların gerekliliğini belirtti.