Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün yurt içi piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. TCMB piyasa beklentileri ile paralel hareket ederek politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.
kolayca yatırım yapın
Bu karar sonrası ekonomistlerden yeni değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Son olarak ekonomist Mahfi Eğilmez ve İngiliz finans uzmanı Timothy Ash, CNBC-e-’ye, Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 50 seviyesinde tutması ile ilgili, bu kararın doğru bir adım olduğunu belirtti. Eğilmez, “Faiz indirimine gitmek için henüz uygun bir zaman değil. Enflasyonda gözlenen düşüş, baz etkisinden kaynaklanan geçici bir durum ve yeterince sağlam değil” diye konuştu.
Eğilmez: Ağustos Verileri Önemli
Eğilmez, Eylül ayında açıklanacak olan Ağustos verilerinin önemli olduğunu, veriler geldikten sonra, Ekim ayında faiz indirimini düşünmenin mantıklı olacağını söyledi.
Fiyatların değer ölçme özelliğini yitirdiğini belirten Eğilmez, “2000’li yılların öncesinde de benzer bir durum yaşadık. Enflasyonun yanı sıra, değerlerin doğru bir zemine oturması da kritik bir mesele haline geldi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin şu an carry trade ile yüksek maliyetli bir finansman yöntemi kullandığını ve bunun sürdürülebilir olmadığını sözlerine ekledi.
Yıl sonu enflasyon tahminlerine de değinen Eğilmez, enflasyonun yüzde 45 seviyelerine inebileceğini, ancak daha düşük seviyelere ulaşmanın mevcut politikalarla zor olacağını söyledi. Eğilmez, enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece ekonomik sorunların büyüyeceğini belirtti.
Ash, Faiz İndirimi için Ocak 2025’i İşaret Etti
İngiliz ekonomist Timothy Ash ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2026 yılına kadar tek haneli enflasyon hedefine ulaşmasının gerçekçi olduğunu, ancak bunun için büyüme odaklı politikaların uygulanması gerektiğini vurguladı.
Ash, faiz indirimi için 2025 Ocak ayının muhtemel bir tarih olduğunu belirtirken, erken faiz indiriminin enflasyonu uzun süre yüksek tutabileceği uyarısında bulundu.
Ash ayrıca, Türkiye’nin kredi notunun artmasıyla birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artmasını beklediğini söyledi. Moody’s gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu artırabileceğini ve bunun pozitif bir ekonomik ortam yaratacağını öngördü.
Kaynak: CNBC