Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Mahfi Eğilmez: Türkiye Başkanlık Sistemi ile Geriledi

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi ile beraber her alanda geriye gittiğini belirtti. Ayrıntılar geliyor…
Mahfi Eğilmez: Türkiye Başkanlık Sistemi ile Geriledi
HABER GİRİŞ

İktisat uzmanı ve yazar Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik durumuna ilişkin yeni bir değerlendirmede bulundu. Eğilmez, Türkiye’nin başkanlık sistemine geçişi sonrası yaşananları kaleme aldı.

Yeni sistem ile ülke genelinde bir gerileme yaşandığını belirten Eğilmez, Türkiye’nin dünya genelinde sefalet endeksinde en kötü 10 ülke arasında yer aldığına dikkat çekti. Eğilmez, 2017 yılında gerçekleşen Anayasa Değişikliği Referandumu ile Türkiye’nin güçler ayrımı sisteminden vazgeçerek başkanlık sistemine geçiş yaptığını ancak geçiş döneminin beklentilerinin aksine bir süreç olduğunu ifade etti.

İşsizlik oranı ve enflasyon oranının toplamından oluşan sefalet endeksinin Türkiye’nin ekonomik durumunu gösterdiğini aktaran Eğilmez, bu endeksin Arthur Okun tarafından ilk ortaya atıldığında sadece işsizlik ve enflasyonu içerdiğini ancak, sonradan Robert Barro ve Steve Hanke tarafından yeniden formüle edilerek faiz oranı ve büyüme oranını da içeren bir hale getirildiğini belirtti.

Türkiye Sefalet Endeksi
Kaynak: Mahfi Eğilmez

Türkiye’de HAMI Sefalet Endeksi’nin yıllara göre değişimini içeren tabloyu paylaşan Eğilmez, yıllar itibarıyla incelendiğinde bu endekste belirgin bir artış olduğuna dikkat çekti.

Başkanlık sisteminin güçler ayrımı, yargı bağımsızlığı ve yasamanın yürütmeden ayrılığı ilkesini sürdüreceği bir biçimde planlandığına vurgu yapan Eğilmez, uygulamanın böyle olmadığını ve yasama organının Cumhurbaşkanının parti disiplini tarafından denetlenmeye başlandığını belirtti.

GCM Yatırım Banner

Yargı bağımsızlığının aşamalı bir şekilde ortadan kalktığını ve günümüzde tek yetkili başkan sistemine geçildiğini sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.