Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Mahfi Eğilmez: Faiz Ekonomiyi Batırdı ama Çıkarmaz

Ekonomiyi girdiği çıkmazdan kurtaracak olan faiz artışı beklentisi hakkında yazı kaleme alan ekonomist Mahfi Eğilmez, yapılan yanlışları yazdı.
Mahfi Eğilmez: Faiz Ekonomiyi Batırdı ama Çıkarmaz
HABER GİRİŞ

Bugünkü köşe yazısında yanlış ekonomi politikasının sonuçlarını yazan ekonomist Mahfi Eğilmez, hemen hemen her dönem siyasi amaçlara kurban edilen Türkiye ekonomisinin girdiği çıkmaz yolun faizi düşürmek olduğunu kaydetti.

Enflasyon ateşine benzin döken faiz politikasıyla aslında ekonomiyi soğutmak yerine daha da ısıtma yoluna gidilmesinin bugünkü sonuçları doğurduğuna işaret etti.

Hayat pahalılığına rağmen tek haneli enflasyon hedefi vermeye devam eden ekonomi yönetiminin önce baz sonra da gaz etkisine güvenerek oranları düşük gösterdiğini hatırlattı.

Merkez Bankası’nın düşük faiz ısrarından vazgeçse de geç kaldığını, bugünden sonra tek başına faiz artışlarının enflasyonu baskılamaya yetmeyeceğini şu sözlerle paylaştı:

“Sermaye hareketlerinin serbest olduğu, dolarizasyon etkisindeki gelişme yolunda ekonomiler için bu konudaki kural şudur: Merkez Bankası faizini yanlış belirlediğinizde bütün ekonomiyi alt üst edersiniz, sonradan doğru belirlemeniz halinde tek başına bu düzenleme ekonomiyi toparlamanıza yetmez. Faiz, tek başına ekonomiyi batırır ama tek başına ekonomiyi çıkaramaz.”

GCM Yatırım Banner

Merkez Bankası İmkansızı Denedi ve Başaramadı

TL’nin yaşadığı çarpıcı değer kayıplarına da değinen Mahfi Eğilmez, kur politikasındaki yanlışların yeni başlamadığını, ihracat temelli ekonomi modeli ısrarında ithal girdi maliyetlerinin hem kuru hem de enflasyonu körüklediğini söyledi.

Bu yanlıştan çıkmak için başka bir yanlış yola giren Merkez Bankası’nın arka kapı yöntemiyle rezerv yakmasına atıf yaparak, “Sermaye hareketlerini serbest bırakmış, dışa açık ve üstelik de dolarizasyon etkisindeki bir ekonomide başkalarının parasını denetlemek ne yazık ki belirli sınırlar dışında mümkün değil” dedi.

Ekonomi yönetiminin imkansızı denediği eleştirisini yapan Eğilmez, “Sermaye hareketleri serbestse kuru ve para politikasını aynı anda denetim altında tutamazsınız. Türkiye, sermaye hareketleri serbest iken hem faizi hem kuru denetlemeye kalkıştı. Sonuçta rezervleri tükendi ve Merkez Bankası’nın swaplar hariç net rezervleri eksi 70 milyar dolar düzeyine kadar geldi (şimdilerde eksi 45 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.) Kur politikası, kurdaki geçici dalgalanmalara müdahale amacıyla uygulandığında anlamlıdır, kuru sürekli baskı altında tutmaya yönelik bir politika Türkiye’de olduğu gibi eksi rezerv sorunu yaratır” diye ekledi.

Büyüme için Düşürülen Vergiler Enflasyonu Besledi

Maliye politikasında yapılan yanlışları da kaleme alan Eğilmez, enflasyonun varlığına rağmen ekonomideki büyümeyi artırmak için vergi indirimleri yapıldığını ve şimdi o günkü hasarı gidermek için vergilerin artırıldığını söyledi.

Ünlü ekonomist, “Üstelik vergi artışları, geçmişten gelen kayıpları karşılamak için olması gerekenden de yüksek tutulmak zorunda kalınıyor. Bununla birlikte kamu harcamalarıyla ilgili hiçbir ciddi düzenleme söz konusu değil. Tasarruf önlemleri adı altında kamu kesimi için öngörülen kâğıt, kalem, dosya harcamalarını azaltan önlemlerin hiçbir anlam taşımadığını, asıl tasarrufun, gereksiz binalar, gereksiz kiralar, gereksiz lüks otomobiller, uçaklar, gereksiz geziler ve ikişer üçer farklı yerden alınan ücretlerden yapılması gerektiğini herkes biliyor” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın