
Küresel ticaretin öncüsü olarak görülen Danimarkalı şirket Maersk, 2020’nin üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre; talepte görülen beklenenden daha güçlü artış, kâr beklentilerini karşıladı.
Maersk; vergi, faiz ve amortisman öncesi kârında (FAVÖK) %39 artışla 2,3 milyar dolara ve 1,5 milyar dolarlık serbest nakit akışına sahip olduğunu bildirdi.
Şirketin Okyanuz ve Ağ Geçidi Terminalleri operasyonlarınki düşüşle satın almalardan dolayı lojistik ve hizmetlerdeki %11’lik gelir artışıyla kısmen dengelendi. Gelirin ise şirketin beklediğinden daha az bir oranda %1,4 düştüğü gözlendi.
Bir önceki çeyrekte hacimlerdeki keskin düşüşten olumsuz etkilenen şirket, koronavirüs salgını için uygulanan tedbirlerin hafifletilmesiyle üçüncü çeyrekte talepte beklenenden daha fazla artış gördü. Şirketin kurulu ise Aralık 2020’den itibaren 15 ay sürecek olan 10 milyar Danimarka kronu değerinde yeni bir hisse geri alım programı yayımladı.
CEO Soren Skou, “İkinci çeyrekteki yavaşlamanın ardından talepte beklenenden daha güçlü bir toparlanma, mevcut tüm tonajların yeniden faaliyete geçmesine ve kısa vadeli piyasada önemli ölçüde yükselen fiyatlara yol açtı,” dedi. Skou, firmanın kârlılığa odaklanmasının okyanus operasyonlarında özellikle güçlü bir çeyrek oluşturmaya yardımcı olduğunu da belirtti.
Güne güçlü bir yükselişle başlayan Maersk hisseleri, raporun ardından %2,08 oranında ekside 11.295 DKK seviyesinden işlem görmeye başladı.
Dünkü işlemleri 11.535 DKK seviyesinden sonlandıran hisseler bugüne 165 puanlık yükselişle başladı. Açılışın ardından hızlı geri çekilen hisseler günün en düşük seviyesini 11.215 DKK ile kaydetti. Günün en yüksek seviyesi ise 11.750 DKK oldu.
Hisseler olumlu gelen rapora karşılık düşüş kaydederken, 5 günlük getirisi %3,58 düzeyinde pozitif bölgede yer alıyor. Yılbaşından bu yana getirisi %17,56 oranındayken, 1 yıllık getirisi %17,80 oranında pozitif bölgede bulunuyor.
Skou, salgının dünyanın tedarik zincirleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini söyledi. Bu yüksek düzeydeki belirsizliğin önümüzdeki çeyreklerde de devam edeceğini ve kilitleme önlemlerinin dünyanın çeşitli yerlerinde yeniden uygulanacağını ifade etti.
Talebin karşılanmasının 2021’in ilk çeyreğine kadar sürdürülebilir olacağını öngören Skou, “Sanırım bizim bundan faydalandığımız şey, aksi takdirde tatil seyahatlarine, restoran ziyaretlerine ve etkinliklerine gidecek paranın bir kısmının mallara harcanması ve bu açıkça sektörümüz için bir fayda,” dedi. Dördüncü çeyrekteki hacimlerin, dünya çapında 2019 seviyelerine geri dönmesinin sebebinin bu olduğunu söyledi.