Luckin Coffee, iş dünyasında hemen hemen bir yıl geçirmesinin ardından ABD’li kahve devi Starbucks’a, şirketin en iyi olduğu pazarlardan Çin pazarında meydan okudu. İlgili haberde yerli girişim Luckin Coffee’nin bu yıl Çin genelinde, 1700’den fazla satış noktasının kurulduğu; bunların içinde Starbucks’ın yıllar önce mahkeme kararıyla çıkartıldığı Yasak Şehir (Forbidden City) isimli tarihi kültürel alanın da yer aldığı belirtildi.
Ayrıca Luckin yıl sonuna kadar 2000 satış noktasına sahip olmayı planlıyordu. Müşterilerini ucuz fiyatları ve teknoloji konusundaki ustalığı ile kendisine çeken Luckin Coffee, aynı özelliklerle dünya devi Starbucks’ı rekabete zorluyordu.
Zaten Starbucks’ı Alibaba ile ortaklığa iten en büyük itici güçlerden bir tanesi de açıkça Luckin Coffee olmuştu.Aylar önce çıkan ortaklık haberlerinde de Starbucks’ın Alibaba aracılığıyla satışlarını artırmak istediği yazılmış, Çin pazarına ne kadar önem verdiği tüm dünya tarafından bilinen şirketin Luckin Coffee’nin yükselişi karşısında endişelendiği söylenmişti. Luckin’in ABD zincirine meydan okumadaki yükselişi, aniden türeyen Çinli girişimlerin dünyanın en iyi tüketici pazarlarından birinde Batı markalarıyla daha fazla rekabet ettiklerini gösteren bir örnek olmuştu.
Starbucks’ın belirgin özelliği olan kahve mağazalarından farklı olarak Luckin’in satış noktalarının çoğu, olağandışı alanlarda kurulmuş küçük standlardı. Daha da önemlisi, Luckin teknolojisini başından beri işinin kalbine yerleştirmişti. Örneğin Luckin, satış noktalarında para kabul etmiyor bunun yerine müşterilerin bağlılık primleri sunan Luckin uygulaması ile ödeme yapmasına izin veriyordu.
Çünkü yapması gereken tek şey uygulama aracılığıyla sipariş verip sonra bunu almaktı. Nitekim giderek daha fazla bağlantılı hale gelen Çin’de bu tür hizmetlere gösterilen talep hızla artıyordu. Ancak yakın zamana kadar Starbucks, bu gerçeği görmemişti ve teknolojinin üzerine daha yeni yeni düşmeye başlamıştı.
“Teslimat hizmetlerinin olmaması saçmaydı ve uygulamaları berbattı.” Öte yandan; ABD’nin ardından Starbucks’ın en büyük pazarı Çin’di ve ülke genelinde 3000 civarındaki mağazasıyla hala Luckin’den büyüktü. Ayriyeten 2022 sonuna kadar bu sayıyı ikiye katlamayı planlıyordu.
Ancak Haziran’da Starbucks Çin büyümesinde ani bir yavaşlama bildirmiş, buna gerekçe olarak da analistlerin Luckin’e yorduğu artan rekabeti göstermişti. Starbucks’ın ev teslimatı hizmeti vermek için Alibaba’yla anlaşması da bu rekabetten kaynaklanmıştı.
Ne var ki Luckin de Starbucks-Alibaba ortaklığı karşısında boş durmamış, buna Alibaba’nın rakibi Tencent’le ortaklık yaparak karşılık vermişti. Kısacası iki şirket arasındaki rekabet hızla yükselirken uzmanlar, Luckin’i Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi’ye, Starbucks’ı ise Apple’e benzetiyor ki piyasanın iki şirket için yeterince büyük olduğu öngörülüyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.