Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Lübnan’da Bir Kriz Daha: Ekmek Fiyatları Fırladı

Lübnan’da yaşam koşulları daha da kötüleşiyor. Şimdi de ekmek fiyatları fırladı. İşte detaylar…
Lübnan’da Bir Kriz Daha: Ekmek Fiyatları Fırladı
HABER GİRİŞ

Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle mücadele eden Lübnan, Rusya-Ukrayna savaşından en çok etkilenen ülkeler arasında. Ekonomik krizin üstüne tahıl ithalatında yaşanan sorunlar ve gecikmeler, yaşam şartlarını çok daha kötü hale getirdi.

Lübnan, gıda ürünlerinin birçoğunu ve neredeyse tüm yakıt ihtiyacını ithal ederek karşılıyor. Ülke buğdayının yüzde 80’inden fazlası Rusya ve Ukrayna’dan geliyor. Kremlin’in Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatına uyguladığı abluka, ekmek fiyatlarını hızla artırırken Lübnan üzerindeki etki sert oldu.

Buğday unu fiyatı, Rusya’nın Ukrayna işgalinden bu yana yüzde 209 arttı. Ekonomik krizle mücadele eden Lübnan’da enflasyon ise Haziran’da yüzde 210’a yükseldi. Enflasyona en büyük katkılardan biri yıllık yüzde 332 artan gıda fiyatlarından geldi. Lübnan hükümetinden yetkililerin açıklamaları umutsuz durumu ortaya serdi.

Ülkenin Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amin Salam, CNBC’ye verdiği demeçte Rusya-Ukrayna savaşına dikkat çekerek bir tehdit ortamının farkında olduklarını, Lübnan’ın başka bir siloya daha ihtiyaç olduğunu bildiklerini vurguladı.

Sonuçta Lübnan’ın buğday siloları, iki yıl önce Beyrut’taki liman patlamasında yok edildi ve çok önemli miktarda yedek arz kaybedildi.

GCM Yatırım Banner

Salam, doğrudan Ruslarla konuşmak dahil Lübnan’ın geçici hükümetinin buğday kaynaklarını güvence altına almaya çalışsa da herhangi bir olumlu dönüş alamadığını söyledi. Aynı zamanda eskiden on gün süren gönderilerin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra üç haftaya kadar çıktığı bilgisini paylaştı.

Dünya Bankası’ndan Lübnan’a Destek!

Bu arada kriz derinleşirken Dünya Bankası’ndan açıklama geldi. Kurum, Lübnan’a verilen ve Salı günü onaylanan 150 milyon dolarlık krediyle ilgili olarak amaçlarını paylaştı.

Buna göre hedef, kısa vadede Lübnan’daki krizleri önlemek, Lübnan nüfusu, mülteciler ve yoksul kesim için uygun fiyatlı ekmek alımını sağlamak. Ayrıca projenin buğday sektörü açısından kapasiteyi güçlendireceği ve toparlanma sürecini hızlandıracağı söylendi.

Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amin Salam, uluslararası toplumdan yardım istemekten başka seçeneklerinin olmadığını belirterek durumun ne kadar ciddi olduğunun altını çizdi.

Görüşmeleri 25 gün süren krediyle ilgili “Dünya Bankası konuyla ilgili çok duyarlı ve hızlıydı. Gıda Güvenliği ile ilgili bir ülkeye verilen en hızlı krediydi.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca gerekirse Uluslararası Para Fonu’ndan 3 milyar dolarlık bir kredi alabileceklerini bildirdi. Ekonomi ve Ticaret Bakanı Salam, sekiz ay içinde Lübnan’daki durumun zamanla iyileşeceğini umduğunu ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.