Lübnan Merkez Bankası Başkanı, bugün yaptığı açıklamada, on yıllardır en kötü ekonomik krizini yaşayan bir ülkede karaborsada doların maliyetinin ne kadar artabileceğini kimsenin bilmediğini söyledi.
22 yıldır dolara sabitlenmiş olan Lübnan lirasının, paralel piyasada yüzde 30’dan fazla düşüş gösterdiği aktarıldı. Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh; “Ülkenin kendisinin gelişeceğini umuyoruz böylece ekonomi gelişebilir” dedi. Doların maliyetinin ne kadar yükseleceği sorulduğunda ise “kimse bilmiyor” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh ayrıca İsviçre’ye aktarıldığı iddia edilen paraların toplamının akıbetini bilmek için yasal tedbirlerin alınacağını dile getirdi.Bütçe ve Finans Parlamento Komitesi’nin acil bir toplantısı sonrasın da gazetecilere konuşan Salameh, “2019’da İsviçre’ye yapılan para transferlerinin akıbetini ve gerçekten olup olmadığını öğrenmek için gerekli tüm yasal önlemler alınacak” dedi. Lübnan’ın konuyla ilgili bilgi almak için İsviçre ile irtibata geçip geçmeyeceği sorulduğunda, Salameh şunları söyledi: “Öncelikle bu havalelerin gerçekten Lübnan’dan çıkıp çıkmadığını doğrulamamız gerekiyor.”
Ayrıca soruşturmaların politik olarak maruz kalan politikacılar ve banka sahiplerini etkileyeceğini vurguladı.Transfer izlerinin gizlenemeyeceğinin de üzerini çizdi. Ekonomik krizle başa çıkmak için çalışmaların devam ettiğini de aktardı. Kendisi Ekim ayındaki bir açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Birkaç gün içinde çöküş yaşayacağız demiyorum. Güveni tekrar kazanmak ve ileride bir çöküşü önlemek için bir çözüm bulmamız gerektiğini söylüyorum.”
Sonuçta raporlar, Lübnan’da çalınan kamu fonlarının kamu figürleri aracılığıyla İsviçre bankalarına aktarıldığını öne sürüyor. Transferlerin 6.5 milyar dolara yaklaştığı bildiriliyor. Lübnan, 17 Ekim’den bu yana göstericilerin, kötü bir ekonomi için yönetimi suçladığı protestolarla sarsılıyor. Yerel para biriminin ABD dolarına sabitlendiği ve günlük işlemlerde kullanıldığı bir ülkede, bankalar dolar çekmelerini kademeli olarak kısıtladı. Bu da ithalatı giderek zorlaştıran ve pahalı hale getiren bir dolar likidite krizine neden oldu.