İtalyan Ticaret Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisinin ivmeli şekilde ilerlediğine kaydettiğine işaret eden Manzini, İtalyan iş insanlarının bunu fırsata çevirerek kullanabileceğinden söz etti. Türkiye-İtalya arasında uzun yıllardır süren dostluk ilişkisinin devam ettiğini açıkladı.
Şu an İtalya-Türkiye arasındaki ticari hacmin 20 milyar dolar seviyesinde olduğunu bildiren Manzini, önümüzdeki 10 yılda bu rakamın 40 milyar dolara çıkması gerektiğini söyleyerek mevcut seviyeyi yetersiz bulduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin şu an için dengeli olduğunu ekledi.
2018 yılından itibaren Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiği ülkeler arasında İtalya’nın Almanya ve Birleşik Krallık’tan sonra üçüncü sırada yer aldığını anımsattı. Türkiye’nin ithalatında ise 5. tedarikçi ülkesi konumunda olduğunu söyledi. Manzini, 2020 yılında Türkiye ve İtalya arasındaki ticaret hacminin hızlı bir toparlanmaya geçeceği yönünde tahminde bulundu.
Türk-İtalyan ticari hacminin geniş ürün yelpazesi kapsamında olduğunu söyleyen Manzini, hemen her sektörde iş birliği içinde bulunulduğuna işaret etti. Ardından geniş ürün yelpazesinin sürdürülebilirlik sağlamak ve ilişkileri artırmak açısından önemli olduğunu belirtti.
Manzini, Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecinde olduğunun altını çizerken, uluslararası İtalyan sermayesinin 1960’lı yıllardan bu yana Türkiye’ye yatırım yaptığını ve bunun sürdürüleceğini aktardı.Türkiye ekonomisinin son zamanlarda yaşadığı ciddi sarsılmalara rağmen İtalyan iş insanlarının hiçbir zaman yatırımlarından vazgeçmediğini belirten Manzini, şu an Türkiye için yatırımın en doğru zaman olduğunu söyledi. “Treni kaçırmamak gerektiği” konusunda uyarıda bulundu.
Türk iş insanlarına güveninin tam olduğunu söyleyen Manzini, bunun yanında Türk işçilerinin de verimli bir çalışma sistemine sahip olduğunu aktardı. %26’larda bulunan enflasyon seviyesinin %10’lara kadar gerilemesinin ciddi bir başarı olduğunu ekledi.
Türk ekonomisindeki iyileşme sürecinin bir süre daha devam edeceğini açıklayan başkan, yavaşlayan küresel ekonomiyi tetikleyen en önemli sebebin ticaret savaşı olduğuna işaret etti. Bu noktada küresel ticaretin önemine değinen Manzini, bunun her zaman zenginlik yarattığını söyledi. Uluslararası ticaret yapmanın tüketicilere ürün çeşitliliği sunduğunu ve daha düşük fiyat avantajları yarattığını açıkladı. Buna karşın ticaret savaşlarının ise yalnızca çarkları tersine çevirdiğini belirtti.