Piyasa değeriyle ilk 20 kripto para birimi arasında yer alan ve son hafta içinde yüzde 10’luk fiyat artışı gerçekleştiren LINK için Chainlink ekosistemindeki gelişmeler gelecek dönem adına belirleyici olabilir. Peki, Lunar Crush ve Santiment gibi kripto analitik platformlarından gelen son veriler neye işaret ediyor?
kolayca yatırım yapın
Chainlink, ürün ve hizmet yelpazesine yeni geliştirmeler ekleme planını duyurdu. Belirli hizmetlere olan talep azalırken, token fiyatı bu gelişmelerden etkilenmeye devam ediyor. İşte dikkat çekenler…
LINK Fiyatı Gelişmelere Uyum Sağlayabilecek mi?
Chainlink, son birkaç ay içinde kripto alanındaki farklı sistemlerle entegre olacak çok sayıda ürün ve hizmet geliştirdi. Ancak LINK fiyatı, ağ tarafından gerçekleştirilen bu heyecan verici gelişmelere rağmen nispeten az seviyede büyüme kaydedebildi.
Messari verilerine göre geçen ay boyunca tokenın fiyatı yüzde 7’nin üzerinde düşüş gösterdi.
Güncel duruma bakıldığında ise LINK fiyatı, haber yazımı itibarıyla haftalıkta yüzde 10’un üzerinde yükselişle 7.35 dolar civarında işlem görüyor.
Ağda Yeni Gelişmeler
Geçen ayki olumsuz performansa rağmen LINK fiyatı yakın vadede, Chainlink’in gelecek planlarından olumlu yönde etkilenebilir.
Son duyuruya göre ağda VRF’ler (doğrulanabilir rastgele işlev), CCIP’ler (zincirler arası birlikte çalışabilirlik protokolü) ve Chainlink Price Feeds (Chainlink Fiyat Akışları) dahil olmak üzere çeşitli hizmetler için yeni geliştirmeler yapılıyor.
Söz konusu ekleme ve yeniliklerin, ürün ve hizmetlerin işleyişini daha verimli hale getirebilmesi halinde Chainlink ağına daha fazla kullanıcı çekilmesi bekleniyor.
Bununla birlikte ağın popüler hizmetlerinden biri olan VRF’ye olan genel talebin düşmeye başladığı görüldü. Dune Analytics’ten elde edilen verile bakıldığında, Binance Smart Chain’de VRF için talep sayısının son üç ayda 21.378’den 10.892’ye gerilediği görülüyor.
Ağda gerçekleştirileceği duyurulan yeni güncellemelerin VRF dahil olmak üzere protokole olan ilgiyi yeniden canlandırmaya yetip yetmeyeceği henüz belli değil.
Yukarıda bahsedildiği üzere Chainlink ürünlerine ilginin azalmış olması, tokenın gelirini de etkiledi. Defi Llama’nın verilerine göre Chainlink’in haftalık geliri önemli ölçüde azaldı.
Sosyal Mecralarda Durum Nasıl?
Sosyal medyadaki ilgi ve heyecan açısından da Chainlink cephesinde düşüş gözlemlendi. Binlerce kripto varlık, NFT ve hisse senedi için sosyal medya ve pazar aktivitelerini derleyen Lunar Crush platformu tarafından sağlanan verilere göre, Chainlink için sosyal medyada bahsedilme ve etkileşim sayısı sırasıyla yüzde 8.9 ve yüzde 9’luk düşüş gösterdi.
Santiment’in, özgün sosyal hacmi de hesaba katan duygu dengesinin geliştirilmiş bir sürümü olan Sentiment Weighted metriği ise kripto topluluğunun LINK hakkında olumsuzdan çok olumlu şeyler söylediğini ortaya koydu.
Bunun yanı sıra, ağdaki günlük aktif adresler son birkaç hafta içinde düşüş gösterdi. Bu durum, LINK’in gerileme hızıyla uyum içindeydi.
LINK’in ağ büyümesi de ele alınan dönemde azaldı. Bu veri ise LINK’in, yeni adreslerin ilgi radarına yeteri kadar giremediğini ortaya koydu.