
Küresel salgından Avrupa’nın aldığı hasar oldukça büyük görünüyor. 7,1 milyonun üzerine çıkan toplam vakalar nedeniyle ABD ve Brezilya tarihinin en zorlu mücadelesini vermek durumunda kalıyor. Bu durumda merkez bankaları, kendilerini ekonomiye destek vermekten sorumlu hissediyor.
Euro Bölgesi, aldığı derin yaralardan ötürü ayakta kalmak için desteğe ihtiyaç duydu. Açıklanan teşvik paketlerinin yanı sıra AMB’nin destekleri de bu noktada büyük önem taşıdı. Banka, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantısında oranlarında herhangi bir değişiklik yapmamayı seçti. Bunun yerine varlık alım programını genişletti.
AMB Başkanı Christine Lagarde, bugün yaptığı açıklamalarda önemli detaylara yer verdi.Coming up in 15 mins: ECB President Christine @Lagarde’s quarterly hearing before the European Parliament’s Committee on Economic and Monetary Affairs @EP_Economics. Follow live from 15:45 CET https://t.co/8uAsHpafbH pic.twitter.com/W6R8X70h8G
— European Central Bank (@ecb) June 8, 2020
Euro Bölgesi’nin salgınla daha etkin bir mücadele vermesi için aylar öncesinde Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) başlatan AMB, Lagarde’ın zaman zaman yaptığı açıklamalarla uyumlu hareket ediyor. Bugün konuşan Lagarde, söz konusu bu paketin ekonomiye destek sağlayabilecek en uygun araç olduğunu vurguladı.
Daha önceki konuşmalarında da olduğu gibi AMB’nin ekonomi için elindeki tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu söylerken, geçtiğimiz günlerde 600 milyar Euro genişletilen programın bu şekilde esnek yapıda olmasının büyük önem taşıdığını savundu.

1 trilyon 350 milyar Euro’ya çıkan paketin tahminlerin üzerinde bir miktara çıkarılması zaten bankaya duyulan güvenin bir miktar azalmasını sağladı. Lagarde’ın ifadelerinde bir diğer dikkat çeken detay, Covid-19 ile birlikte Avrupa ekonomisine çöken finansal kriz tehlikesinin son dönemlerde nispeten azaldığı oldu.
AMB olarak göreve tam olarak odaklandıklarını söyleyen Lagarde, özellikle son zamanlarda hakim olan deflasyonist korkuların önüne geçmede başarılı olduklarını ifade etti. Yüksek risklere dikkat çeken Başkan, fiyat istikrarına duyulan ihtiyacı artırdığını söyledi.
Pandeminin Euro Bölgesi’ni zorladığı bir başka alan da istihdam olmuştu ki Nisan ayında işsizlik %7,3’e yükseldi.
Varlık alım programını artıran bankanın tüm çabalarının olumlu etki ettiğini söylerken, bunun yine de ekonomik küçülmenin önüne geçemeyeceğini belirtti. Öyle ki AMB yetkilileri tarafından öne sürülen tahminlere bakıldığında, 2020’de Euro Bölgesi için %8,7’lik bir daralma öngörülüyor. Ayrıca bölge için %2 seviyesinde enflasyon hedeflenirken rakamın bunun altında seyredeceği de beklentiler arasında bulunuyor.