
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, bugün yaptığı açıklamada Covid-19 aşısının acil ekonomik etkisine karşı uyarıda bulundu. Aynı zamanda merkez bankasının bir sonraki adımda ne yapacağı hakkında daha fazla ayrıntı verdi.
Lagarde, AMB Merkez Bankacılığı Forumu’nda yaptığı açıklamada, “Bir aşıyla ilgili son haberler cesaret verici görünse de yaygın bağışıklık elde edilene kadar viral yayılmayı hızlandıran ve kısıtlamaları sıkılaştıran yinelenen döngülerle karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla iyileşme doğrusal olmayabilir, aksine istikrarsız olabilir. Dur-başla ve aşının piyasaya sürülme hızına bağlı olabilir,” ifadelerini kullandı.
Euro Bölgesi geçen ay ön verilere göre; yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki üç aylık döneme göre %12,7 oranında büyüdü.
Ekonomik faaliyetteki artış, ikinci çeyrekte yaşanan tarihi düşüşün ardından şimdiye kadarki en keskin an olarak kaydedildi. Blok genelinde sosyal kısıtlamalar hafifledikçe, büyüme de artış kaydetti. Bununla birlikte Eylül ayından bu yana hükümetler, ikinci dalgayı kontrol altına almak için önlemlerini artırdı.
En büyük iki Euro ekonomisi olan Fransa ve Almanya şu anda ulusal karantina durumunda bulunuyor. İngiltere’de bölgelere yönelik kısıtlamalar söz konusuyken İtalya’da da önlemler yeniden sıkılaştırılmış durumda. Bunlara ek olarak ülkelerde en başından beri görülen en yüksek vaka oranları gözleniyor.
Avrupa genelinde koronavirüs vaka sayısı 12,7 milyonun üzerinde bulunurken, günlük yeni vaka sayısı 114,5 bine yakın durumda bulunuyor.
Avrupa ekonomileri arasında en çok vaka sayısı 1,8 milyonun üzeri ile Fransa’da bulunuyor. İkinci sırada ise 1,4 milyonun üzeriyle İspanya bulunuyor. İngiltere’de son çıkan vakalarla birlikte 1,2 milyonun üzerine ulaşıldı.
CNBC’ye konuşan AMB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot, “Aşı yaptırmak kesinlikle iyi bir haber ancak iyi haberin ekonomik etkisinin gerçekleşmesi biraz zaman alabilir ve bir gecede olmayacaktır. Toplu aşılama önemli miktarda zaman alacaktır. Bu, 2021 ekonomik görünümünün sonunda aşının bu tür iyi huylu etkileri tamamen kullanılabilir hale gelene kadar uzun süre inişli çıkışlı olmaya devam edeceği anlamına gelir,” ifadelerini kullandı.
Lagarde geçen ay yıl bitmeden daha fazla parasal teşvik olacağını ima etmişti. Merkez bankası politika değişikliğine gitmezken, gelecek verilere göre Aralık ayında yeniden ayarlama yapılabileceğini dile getirdi. Lagarde büyük olasılıkla bankalar için borçlanma maliyetlerini azaltmanın yanı sıra salgınla ilgili varlık satın alma programını da ayarlayacaklarını ifade etti.