6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketinin ardından kentsel dönüşüm projelerine odaklanan iktidarın getirdiği dönüşüm seferberliğiyle ilgili detaylar gelmeye devam ediyor. Kentsel dönüşüm kampanyası kapsamında yapılacak olan kira yardımları ve yeniden inşa süreci için başlatılan “Yarısı Bizden” kampanyasına katılım koşulları hakkında bilgi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan geldi.
Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Asrın felaketi bir milat bizim için. Aynı acıyı bir daha yaşayamayız, kararlıyız. İstanbul’da yüzyılın dönüşümü ile sağlıksız, riskli yapı bırakmayacağız. Yarısı Bizden kampanyamızla İstanbul’umuzu birlikte dönüştüreceğiz, 20 soruda ‘Yarısı Bizden’” diyerek, kampanya hakkında merak edilenleri yanıtladı.
Konumu ya da durumu itibarıyla riskli olan yapıların kentsel dönüşümü için verilecek kamu desteğinde ilk yıl yerinde 200 bin, rezervde ise 100 bin konutun dönüştürüleceğini kaydetti. Bu kapsamda 5 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon bağımsız bölümün depreme dayanıklı hale getirilmesinin hedeflendiğini aktardı.
Kampanya Önce İstanbul’da Başlatılacak
Bakan Kurum, kampanyanın Marmara depreminin beklendiği İstanbul’da mı gerçekleştirileceği sorusuna, “Dönüşüm kampanyası öncelikli İstanbul’da başlatılacak olup önümüzdeki süreçte 7 bölgeye de yayılacaktır” dedi.
Kampanyaya başvurular için herhangi bir ücret tahsilinin yapılmayacağını paylaştı. Başvuru tarihlerinin, 26 Nisan ile 29 Mayıs günleri arasında yapılacağını açıkladı.
Başvuru sayısında yüksek katılımın kayda geçmesi durumunda, dönüştürülecek yapıların kura yöntemiyle belirleneceğini söyledi. Kurum, “Kura sonucunda seçilemeyen başvurular, bir sonraki etap için öncelikli olacak şekilde sıralandırılacaktır” diye ekledi.
Kampanyaya Sadece Mülkiyet Sahibi Başvurabilir
Bir bina için birden fazla başvurunun yapılamayacağını söyleyen Kurum, yalnızca tapusu olan mülkiyet sahibinin başvuruda bulunabileceğini bildirdi.
Konutun dönüşümü için tüm konut sahiplerinin onayının gerekli olup olmadığına ilişkin soruya, “2/3 çoğunluğu sağlayan kat malikleri ile ilçelerde kurulacak irtibat ofislerinde ilgili sözleşmeler yapılacak ve dönüşüm süreci başlatılacaktır” yanıtını verdi.
2/3 çoğunluk kararına uymayan vatandaşların hisselerinin durumuna ise “Hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayan maliklerin arsa payları; arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır” şeklinde açıklık getirdi.
TOKİ Konutları 2 Yıl Sonra Teslim Edecek
Bakan Kurum, başvuruda gelir şartının olmayacağını, zemin etüdü çalışmalarından sonra konutların Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edileceğini ve en geç 2 yıl sonra teslimlerin yapılacağını kaydetti.
Yeniden inşa edilen evlerin kat durumu için “Dönüşüme kapsamında yapılacak yapının kat adetleri parselin yürürlükteki imar planı şartlarını aşmamak şartıyla anlaşma sağlayan maliklerin kararına göre belirlenir” dedi.
Daha önce yıkılan riskli yapıların da kampanyaya dahil edilebileceği bilgisini paylaştı.
Kira ve Taşınma Yardımı Yapılacak
Bakan, daireden taşınan vatandaşlara verilecek kira desteği için “Yapının yıkılmasından sonra malikin başvurusuna müteakip 5.250 lira kira, 10.500 taşınma yardımı yapılacak” diye açıklamada bulundu.
Başvuru süreci için “Başvuru yapılan internet sitesi üzerinden takip edilecek olup, ilerlemeler kısa mesaj ve mail olarak maliklere bildirilecektir” dedi.