Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından bir otelde düzenlenen geleneksel iftar yemeğine katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı konuşmada bazı noktalara dikkat çekti. Bakan, öncelikle Ramazan ayının önemine vurgu yapıp, bu süreçte dayanışma duygusunun artmasını temenni etti.
kolayca yatırım yapın
Ticaret Bakanlığı olarak son 10 aylık süreçte yaptıkları çalışmalar ve projeler üzerine bilgilendirmeler yapan Pekcan, başta ihracatçıların işini basitleştiren “kolaydestek.gov.tr” sitesinin çok kısa bir sürede olumlu geri dönüşler topladığını ifade etti. Ayrıca Pekcan, akıllı ihracat platformunun ihracatın tam otomasyona geçmesi ile gerçekleştiğine değindi ve TOBB ile birlikte TİM’in ihracat ofislerinin bulunmadığı illerde İhracat Destek Ofisleri oluşturduklarını ve bu ofislerin artırılacağını aktardı.
Ruhsar Pekcan, ihracatın artırılması için KOBİ’lerin, esnafın, kadın ve genç girişimcilerin ihracatçılar grubuna dahil olabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.“Bakanlığımız bünyesinde Kadın ve Genç Girişimciler İhracat Dairesi kurduk. Esnafımızın ihracat kapasitesini artırmak üzere, onlara ihracata giriş ve markalaşma eğitimleri veriyoruz, e-ticaret eğitimleri veriyoruz. KOBİ’lerimizin Eximbank imkanlarından daha çok yararlanabilmesi için özel bir strateji geliştirdik.” ifadeleri de Pekcan’ın açıklamaları arasında.
Bunlarla birlikte şu anda Eximbank kredi olanaklarından faydalanan KOBİ’lerin oranının %71’e yükseltildiğini açıklayan Pekcan, firma sayısının 11.500 olduğunu fakat bu sayıyı yıl sonunda 12.500’e çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.
Gümrük kapılarını modernize etme çalışmalarının da sürdürüldüğünü belirten Pekcan, gümrüklerde dijitalleşmeye devam edildiğini açıkladı. Ardından, İhracatlarımızın kağıtsız olarak, dijital ortamda yapılmasına nisan sonu itibarıyla başladık. En kısa zamanda bu süreci tamamlayacağız. İkinci hedefimiz bunu ithalatta yaygınlaştırmak.” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanı, gümrüğün ve ticaretin basitleşmesi, bununla birlikte dijitalleşme yönündeki çalışmalara devam edildiğine vurgu yaptı. Mevzuatı, çağın şartlarına uygun olarak sadeleştirme çabalarından bahsetti.Bakan Pekcan açıklamalarını sürdürürken, bütün paydaşların görüşlerini dikkate alarak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Hemen ardından, “STK’larla beraber istişare kurulu oluşturduk ve her ay düzenli olarak toplanıyoruz. İş dünyasının tüm sıkıntılarını, sorunlarını çözme yolunda gayret sarf ediyoruz ve ciddi yol aldık. Sorunların bir çoğunu çözdük. Şu ana kadar bin 250 civarında STK’dan talep geldi, bunların 600’ü diğer bakanlıklarla ilgili, bunun diğer bakanlıklarla koordinasyonunu yürütüyor, talepleri de biz takip ediyoruz.” dedi.
Tüm bunların yanında, Lisanslı Depoculuk Sistemi’nde yürütülen faaliyetler hakkında da bilgi veren Ruhsar Pekcan, lisanslı depodaki ürünlerin elektronik ortamda satışının yapılabilmesi için Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın geliştirildiğini ve 2019 yılı hasat zamanında Ürün İhtisas Borsaları’nın devreye gireceğini açıkladı. Ürün İhtisas Borsaları’nın şu anda fiilen faaliyette olduğunu belirtirken, yakın zamanda ürünlerin burada satışa çıkarılacağının haberini verdi.
Pekcan, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), E-ticarette Güven Damgası Sistemi, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ve Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında da açıklamalar yaptı.Geride bıraktığımız günlerde devreye giren karekodlu çek uygulamasına atıf yapan Pekcan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “”Karekodlu Çek Sistemi’nden sonra, şimdi karekodlu bono ve elektronik çek ve elektronik bono uygulamasını başlatıyoruz. Bütün hazırlıklarımız tamam, en kısa zamanda devreye girecek. Küresel ekonomi ve küresel ticaret, Avrupa’nın büyümesi yavaşlıyor. Almanya’nın büyümesi 0,4’e revize edildi. Bütün bu ortamda, sizlerin desteğiyle, ihracatımızı geçen sene rekorla kapadık, bunu daha da yukarılara çekeceğiz. “
Pekcan, geçtiğimiz aylarda dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak adına yapılan çalışmalardan söz etmişti. Bununla ilgili olarak çeklerde güvenliğin artırmak amacıyla elektronik çek ve bono sisteminin uygulamaya gireceğinin haberini vermişti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, küresel ticaretin tüm dünyada yavaşladığı, Çin’in dahi ihracatta gerilediği bir dönem olan Nisan ayında Türkiye’nin ihracatını %5,40 artırdığından bahsetti. Bunun yanında yılın ilk dört ayında ihracatın %3,77 arttığını açıkladı.
Gelecek dönemlerde ihracatın artması için teknolojiye, tasarıma, markalaşmaya daha çok yatırım verileceğinin ve devletin desteğini esirgemeyeceğinin altını çizdi. Yaptığı konuşmanın ardından Ruhsar Pekcan’a DEİK Başkanı Nail Opak tarafından hediye takdim edildi. Ardından Pekcan, DEİK üyeleriyle fotoğraf çektirdi. Geçtiğimiz günlerde ise Pekcan, ticaret müşavirlerine hitaben yaptığı açıklamasında kadroların artacağından ve güçlenme yaşanacağından bahsetmişti. Bunun yanında çalışmalarının yerel personel tarafından desteklendiğini belirtmişti.