Credit Suisse Araştırma Enstitüsü (CSRI), Kuzey Amerika ve Çin tarafından yönetilen tüm bölgelerdeki servet artışını gösteren on üçüncü Küresel Varlık Raporunu yayımladı. Kuzey Amerika’nın küresel toplam servetin yarısından biraz fazlasını, Çin’in de çeyreğini oluşturduğu raporda yer aldı.
Küresel servetin 2021’de yüzde 9,8’lik bir kazançla 463,6 trilyon dolara ulaştığı söylendi. Döviz kuru hareketleri çıkarıldığında toplam küresel servetin 2021’de yüzde 12,7 arttığı ve bunun kaydedilen en yüksek yıllık oran olduğu bildirildi.
Raporda bu verilerin 2022 yılındaki büyümeyi tersine çevirebileceği söylenirken, sebep olarak enflasyon, artan faiz oranları ve azalan varlık fiyatı eğilimleri gösterildi.
2019-2022 Yılları Arasında Y ve X Kuşağının Servetleri Büyüdü
Tüm bölgelerin küresel servetteki artışa katkıda bulunduğu belirtilerek, Kuzey Amerika ve Çin’in en yüksek katkıyı sağladığı kaydedildi.
Afrika, Avrupa, Hindistan ve Latin Amerika’nın birlikte küresel servet artışına yüzde 11,1 oranına sahip olduğuna işaret edildi.
Toplam hanehalkı borcunun bütün olarak dünyada ele alındığında yüzde 4,4 arttığı görüldü. Buna karşılık Asya-Pasifik bölgesinde (Çin ve Hindistan hariç) büyüme yaşanmadı. Avrupa’da borç azalmasının, döviz kurundaki değer kaybı nedeniyle küresel rakamı bastırdığı iletildi.
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da Y kuşağı ve X kuşağının servetlerinin en fazla 2019 ve 2022 yılları arasında büyüdüğü aktarıldı.
Kadınların Serveti Erkeklere Göre Yükselişte
Küresel yetişkin nüfusun yüzde 59’unu oluşturan kadınların servetinde, 26 ülkeden 15’inin 2020 ve 2021’de düşüş görüldüğü raporda yer aldı. (Çin, Almanya ve Hindistan gibi)
ABD ve Birleşik Krallık gibi geri kalan ülkeler içinse kadınların servetinin erkeklere göre arttığına dikkat çekildi.
Dünya çapındaki enflasyona ve Rusya-Ukrayna savaşına işaret edilen raporda, önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçek servetin yaratılmasını engelleyebileceği belirtildi. Dolar cinsinden küresel servetinin ise 2026 yılına kadar yüzde 36 artışla 169 trilyon dolara artabileceği eklendi.
Düşük ve orta gelirli ülkelerin şu anda servetin yüzde 24’ünü oluşturduğu ancak bu durumun beş yıl içindeki artışın yüzde 42’sinden sorumlu olacağı paylaşıldı.
Milyonerlerin sayısı beş yıl içinde belirgin bir şekilde artarak 87 milyona, ultra zengin bireylerin sayısı ise 385 bine ulaşacak.