
2 Ekim Salı günü majör küresel piyasalara baktığımızda özellikle İtalya bütçesinin borçlanma krizine dönüşme korkuları Avrupa endekslerinde satış bazlı işlemlere yol açtı. Kanada ile ABD’nin NAFTA konusunda anlaşmaya varması ve FED başkanı Powell’in enflasyona dair şahin açıklamaları, faiz artışını destekler görüşleri piyasalara olumlu yansıdı.
Dow Jones endeksinde yeni zirveler görülmesine neden oldu. S&P 500 endeksinde yatay bir kapanış izledik. Nasdaq teknoloji hisselerinde gerilemeler gözlemlediğimiz işlem gününde kapanış zayıf sonuçlandı.
ABD kanadından gelen veri akışını zayıf olarak izledik. Euro Bölgesinde PPI üretici enflasyonu Ağustos ayında %0.2 beklentisinin üzerinde bir seviyede artış göstererek %0.3 oldu. Yıllık olarak %3.8 beklentilerinin üzerinde %4.2 gerçekleşti.
Avrupa Bölgesi’nin sorunlu çocuğu İtalya’dan olumsuz veri akışı kesilmek bilmiyor.Avrupa tarafında İtalya halkçı partisi ile AB arasında bütçe krizi üzerine fikir ayrılıklarının krize dönüşne riski nedeniyle yaşanan endişe piyasalara satış olarak yansıdı. IBEX 35 %1.08 kayıpla en fazla değer kaybeden endeks oldu. FTSE MIB %0.23 kayıp ile en az değer kaybeden endeks olarak kaydedildi. EUROSTOXX 50 %0.74 kayıp verirken, DAX %0.42’lik bir kayıpla işlem gününü kapattı.
FTSE 100 endeksini aşağı çeken sektörlere baktığımızda endüstri %1.70, finans %1.19 ve telekom endeksi %1.15 düşüş olarak inceliyoruz. Royal Mail %8.3 , Ferguson %6.8 gerileme kaydederken endekste işlem gören 27 hisse günü pozitif ayrışarak kapatırken, 73 şirket değer kaybetti.
İtalya’nın borçlarından dolayı kara bulutların hakim olduğu Avrupa Bölgesi’ndeki parite satışlarında da bir sertleşme izliyoruz. EUR/USD paritesinde gün 1,1580 seviyesinde başlarken, satış baskısıyla 1,1505’e kadar bir gerileme kaydedildi. Kapanışa destek noktasının üzerinde olan 1,1520 seviyesinden kalmayı başarabilen parite günün son işlem saatini 1,1550’den kapattı.
Değerli metaller altın ve gümüşte primli bir görünüm oluştu. Altın vadeleri gün içinde 1212,30 dolara kadar yükselirken kapanışta %1’in üzerinde primlenerek 1207 dolardan gerçekleşti. Gümüş kontratında 14,95 dolara kadar değer kazanımı izlenirken son bir ayın zirvesi gözlemlendi. Bir önceki gün sert yükseliş kaydeden petrol, bölgede tekrar alıcılı bir açılış yaparak son 4 yılın zirvesini gördü.
Türkiye piyasalarında düzeltmeler devam ediyor.Türkiye Eurotahvil piyasalarında Türkiye 2028 vadeli kıymet ortalama 1 dolar civarında bir değer kaybı yaşadı. Düşüşle birlikte 83,97 dolar seviyesinden, 2047 vadeli kıymet ise 1,4 dolar gerileme ile 76,11 dolardan günü sonlandırdı.
BIST kadanına baktığımızda günün ilk işlem saatinden buyana en yüksek seviye 98.698,57 puan olurken en düşük nokta 97.573,44 puan olarak izlenmekte. Anlık veri akışında %0.39 değer kaybıyla 97.733,53 puan seviyesinden izlediğimiz BIST 100 endeksi denge noktasının altında seyretmekte. 97.450 desteğine yaklaşsa da herhangi bir teste kalkışmaması bakımından endeks veri akışlarının gölgesi altında pek olumsuz senaryolar çizmemekte.
ADP açıklaması gelirken, TUPRS kazanımına paralel VESTL durağan seyrediyor.Endeksin öncüsü bankacılık sektörü hisselerinde düne kıyasla daha az bir düşüş kaydedilirken dün kapanışını 130,50 TL’den kapatan TUPRS bugün %2.61 getiri sağlayarak 133,90 TL seviyesinde aktif işlem görmekte. Geçtiğimiz günlerde TUPRS hisselerinin hedef fiyatının 164 liraya güncellendiğini sizlerle paylaşmıştık.
“Gururla Yerli” sloganıyla yerli otomobil üreticilerinin arasında yer alan aynı zamanda teknoloji alanında yatırımları yoğun VESTL tabiri caizse uykuya geçmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda günlük trade imkanları veren 8,60–9,10 TL arasında volatilitesi olan şirket endekste geri kalan bir tablo çiziyor. Kısa ve orta vadeli beklentileri olumlu ve yatırıma müsait olarak yorumlanan VESTL 8,13 TL ile %0.37 değer kaybı gösteriyor.
ABD’den gelen anlık veride Tarım Dışı İstihdam Değişikliği (ADP) özel sektör istihdamı +163.000 den, +168.000‘e revize edildi.