Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol piyasalarında artan baskılar ortasında aylık raporunu yayımladı. Ajans, Ekim raporunda küresel petrol talebi için tahminini bu yıl üçüncü kez düşürürken Çin’i gerekçe gösterdi. “Çin, büyümedeki yavaşlamanın temelini oluşturuyor ve hem bu yıl hem de gelecek yıl küresel kazanımların yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu oran 2023’te neredeyse yüzde 70’ti.” ifadelerine yer verildi.
2024 için küresel petrol talebini günlük 903 bin varilden 862 bin varile aşağı yönlü değiştiren kurum, 2025’te günlük 1 milyon varil civarında talep öngördü.
Bunun 2022-2023 pandemi sonrası dönemde görülen yaklaşık 2 milyon varillik orana kıyasla keskin bir yavaşlamaya işaret ettiğini ekledi.
Bu yıl için yapılan talep tahmin değişikliği, İsrail ve İran arasındaki jeopolitik gerginliklerin küresel enerji piyasalarındaki belirsizliği körüklemesi ortasında geldi.
Ancak Ortadoğu’da petrol arzını aksatabilecek bir çatışma konusundaki endişelere rağmen IEA OPEC+ yedek üretim kapasitesinin tarihi zirvelerde olduğunu ve piyasaya güvence sağladığını bildirdi.
Raporda, “Tedarik gelişmeleri ortaya çıktıkça, IEA gerekirse harekete geçmeye hazır. 2022’de görüldüğü gibi ajans ve üye ülkeleri hızla kolektif eylemde bulunabilir. Sadece IEA’nın kamu stokları 1,2 milyar varilin üzerindedir ve endüstri yükümlülükleri altında tutulan ek yarım milyar varil stok vardır” dendi.
Aynı zamanda büyük bir aksama olmadığı takdirde, petrol piyasasının yeni yılda önemli bir fazlalıkla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.