Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Küresel Kamu Borcu Pandemi Etkisiyle Keskin Bir Şekilde Yükselecek

Ekonomist İstihbarat Birimi analistlerinin hazırladığı rapora göre küresel gayri safi yurt içi hasıla salgın öncesi seviyesine 2022’ye kadar dönmeyecek. Kamu borcunda ise sert artış olacak.
Küresel Kamu Borcu Pandemi Etkisiyle Keskin Bir Şekilde Yükselecek
Son Güncelleme: 
Yorum

Covid-19 salgını nedeniyle şu ana kadar dünya genelinde 353 bine yakın insan hayatını kaybetti. Her ne kadar birçok ülkede yayılmasında düşüş olsa da hala 5 milyon 715 bin aktif vaka bulunuyor.

Hükümetler salgın hastalığın etkisini azaltmak, işletmelerin ve hanehalkının yükünü hafifletmek amacıyla trilyon dolarlık mali teşvikleri devreye soktu. Bazı ülkeler salgının ekonomide yarattığı hasarı düzeltmek için oldukça cömert davranırken, kimisi daha temkinli yaklaşabiliyor.

Örneğin Chatham House Başkanı Jim O’Neill’a göre Çin mali teşvikler konusunda diğer ülkelerden oldukça geri kalmış durumda. Ekonomist İstihbarat Birimi – Economist Intelligence Unit. (EIU) ise söz konusu desteklerin çok büyük kamu borcu olarak geri döneceğini belirtiyor.

EIU analistlerine göre global kamu borcunda bu yıl keskin bir yükseliş görülecek.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 2018 yılında küresel kamu borcu 188 trilyon dolar seviyesindeydi. ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşının etkisiyle geçen yıl artan kamu borcunun, coronavirüs salgınıyla daha da tırmanması bekleniyor.

Ekonomist İstihbarat Birimi raporuna göre hükümetlerin çok yüksek sağlık harcamaları, düşük gelirli ailelere yardım ve işletmelere destek gibi hayata geçirdiği teşvikler nedeniyle borç seviyelerinde kaçınılmaz bir artış olacak.

Raporda gayrisafi yurt içi hasılanın, pandemi öncesindeki seviyeye dönmesinin en az 2022 yılını bulması öngörülüyor.

Gobal Kamu Borcu
Görsel Kaynak: CNBC

Salgının üstesinden gelebilmek için sosyal harcamaların arttığı belirtilen raporda şu sözlere yer verildi;

“Çoğu gelişmiş ülkedeki hükümetler, salgın sırasında üretim kapasitesinin yaygın olarak yok edilmesine kamu harcamalarında ve dolayısıyla kamu borç seviyelerindeki artışın tercih edilebilir olduğu sonucuna varmıştır.”

Kurum analistleri hükümetlerin bu borçları azaltmak için tasarruf yapmalarının da şu an için imkansız olduğunun altını çizdi. Harcamaları kısmak yerine ülke gelirinin artırılmaya çalışılması yoluna gidileceği ve bunlar arasında vergilerin artırılması seçeneklerinin de yar alacağına dikkat çekildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu