Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Küresel Kalkınma Hedefleri için 2030’a Kadar 6,3 Trilyon Dolarlık Yatırım Gerekiyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün raporuna göre, küresel sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için 2030'a kadar yıllık ortalama 6,3 trilyon dolarlık yatırım yapılmasına ihtiyaç var.
Küresel Kalkınma Hedefleri için 2030’a Kadar 6,3 Trilyon Dolarlık Yatırım Gerekiyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan rapor sonucuna göre, küresel sürdürülebilirlik ve kalkınma hedeflerine ulaşmak için 2030 yılına kadar yıllık ortalama 6,3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

İstanbul’da bugün gerçekleşen toplantı OECD ve SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin ortak çalışması olarak düzenlendi. Türkiye için fırsatların değerlendirildiği toplantıda, başarılı bir enerji dönüşümünün makroekonomik faydalarını ortaya koyan İklime Yatırım, Büyümeye Yatırım raporunun detayları da paylaşıldı.

Sağlam, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyüme rotasının, bugünün en başta gelen politika önceliklerinden biri olduğu belirtildi.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Raporda, aralarında Türkiye’nin de olduğu G20 ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine, ekonomik büyüme, rekabetçilik ve refah artışıyla aynı anda nasıl ulaşılacağı anlatıldı. Ekonomik büyüme, verimlilik artışı ve eşitsizliklerin azaltılmasının düşük emisyonlu bir gelecekle sağlanabileceği ifade edildi.

Doğru politikalar izlenerek iklim değişikliği riskinin büyük oranda azaltılabileceği, bu alanda mücadelenin kalkınma politikalarına entegre edilmesinin de küresel ekonomiye katkı sağlayacağı bildirildi.

İklim değişikliğinin yaratacağı olumsuz etkiler azaltılmasının, gayrisafi yurt içi hasılayı nasıl etkileyeceği anlatıldı.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Küresel ısınmanın 2 derecenin altına indirebilmek için G20 ülkelerinin mevcut politikalarını devam ettirmesi gerektiği, bu durumda 2050 yılına kadar uzun vadeli gayrisafi yurt içi hasılanın ortalama %2,8 oranında artırılabileceği söylendi. Yine aynı şekilde iklimin yaratacağı olumsuz etkilerin en aza indirilmesinin olumlu sonuçları da hesaba katıldığında, gayrisafi yurt içi hasıla üzerindeki net etkisinin %5’e çıkabileceği yorumlandı.

GCM Yatırım Banner

Raporda gelecek 10 yıl için modern, akılcı ve temiz bir altyapı işaret edilirken, küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmamız için 2030 yılına kadar, yıllık ortalama 6,3 trilyon dolar altyapı yatırımının yapılması gerektiği bildirildi.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, artan enerji talebinden bahsetti.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Türkiye’nin hızlı nüfus artışı ve ekonomik büyümesinin etkisiyle enerji talebinin arttığını söyleyen Hakman, şu an birincil enerji arzının dörtte üçünün ithalat aracılığıyla sağlandığını söyledi. Türkiye’nin çok büyük bir yenilebilir enerji ve enerji verimliliğine sahip olmasına da dikkat çekti. Bu alanlara ağırlık verilerek enerji arz güvenliğinin güçlendirilebileceğini, ticaretin daha dengeli bir hale getirileceğini ve yeni ekonomik faaliyetler sayesinde istihdam artışı olacağını ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.