Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü, hazırladığı raporunda iklim değişikliğinin ekonomi üzerindeki etkilerini ve küresel ısınma ile enflasyon arasındaki ilişkiyi ele aldı. Araştırma 2022’deki sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın tarımsal üretimde düşüşe neden olduğunu gösterdi.
Küresel ısınmanın gıda enflasyonunu 2035’e kadar her yıl yüzde 3, manşet enflasyonu ise yüzde 1’in üzerinde artırabileceği düşünülüyor.
121 Farklı Ülkede Araştırma Yapıldı
Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü Araştırmacısı Maximilian Kotz, 121 farklı ülkede son 30 yılda iklim ve enflasyonda görülen değişimleri incelediklerini paylaştı. Bu çerçevede iklim değişikliğinin artan etkilerinin enflasyonu ve özellikle gıda enflasyonunu artırdığını söyledi.
Avrupa’da 2022’deki aşırı sıcak hava dalgalarının gıda enflasyonuna yüzde 0,7 puanlık katkı yaptığını açıkladı.
Kotz, iklim değişikliğinin daha kötü hale geldiğini, şiddetlenen küresel ısınmanın dünyada 2035’e kadar özellikle gıda enflasyonunu yükselteceğini ifade etti.
“Büyüme Oranlarını Etkileyecek”
Küresel ısınmanın enflasyonla birlikte büyüme oranlarını da olumsuz etkileyeceğini kaydeden Kotz, büyüme oranlarının iklim değişikliği nedeniyle giderek azalacağını bildirdi.
Bunların yanında iklim değişikliğinin daha az iş fırsatlarına neden olacağını, bunun fosil yakıt emisyonlardaki artışın küresel ısınmayı ne kadar şiddetlendireceğine bağlı olduğunu kaydetti.
Sıcaklık Artışı Limitleri Aşıyor
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre küresel sıcaklık artışı 2022 sanayi öncesi dönee kıyasla 1,15 dereceye ulaştı.
WMO’ywa göre 2023 – 2027 yılları arasındaki sıcaklık artışı 1850 – 1900 dönemine göre 1,1 – 1,8 derece daha yüksek olacak. (AA)