İngiliz küresel varlık yöneticisi Janus Henderson, bugün yayımlanan ikinci yıllık raporunda küresel hükümet borcunda yüzde 9,5’lik bir artış öngördü. Buna göre borcun 71,6 trilyon dolarlık rekora çıkması beklenirken, yeni borçlanmanın genel olarak yüksek kalacağı tahmin edildi.
Küresel hükümet borcundaki artış başta ABD, Japonya ve Çin’den kaynaklanırken ülkelerin büyük çoğunluğunun borçlanmayı artırmasının beklendiği söylendi.
Küresel Borç Bu Yıl Rekor Kıracak
Küresel hükümet borcu 2021’de yüzde 7,8 artışla 65,4 trilyon dolara yükseldi. Değerlendirilen her ülke borçlanma artışı gördü. Buna karşılık borç ödeme maliyetleri sadece yüzde 1,6’lık bir efektif faiz oranıyla 1,01 trilyon dolarlık rekor düşük seviyeye geriledi.
Ancak küresel merkez bankalarında sıkılaşmayla borç ödeme maliyetlerinin 2022’de önemli ölçüde artması ve sabit kur bazında yaklaşık yüzde 14,5 artışla 1,16 trilyon dolara çıkmasının beklendiği bildirildi.
Janus Henderson’ın küresel tahvil portföy yöneticisi Bethany Payne, rapora ilişkin açıklamasında pandeminin hükümet borçlanması üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu belirterek etkilerinin bir süre daha devam edeceğini bildirdi.
En hızlı ve miktar olarak en çok Çin’in borcunun arttığını söyleyen Payne, 650 milyar dolarlık yükselişe işaret etti. Gelişmiş büyük ekonomiler arasında Almanya’nın yüzde açısından en yüksek artışı kaydettiğini dile getirdi. Buna göre Almanya’nın borcu yedide bir artarken bu küresel ortalamanın yaklaşık iki katını işaretledi.
ABD’nin borcu 22,3 trilyon dolara yükselirken yıllık bazda 1,3 trilyon dolar artış oldu. ABD borcu şu anda pandemi öncesi seviyeye kıyasla 3’te 1 oranında fazla olduğunu ekledi.