Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Küresel Gıda Fiyat Göstergesi 10 Ayın En Düşük Seviyesinde

FAO gıda fiyat endeksi birçok ülkede enflasyonun hız kesmesiyle Kasım’da düşüş trendine devam etti. Rapora dair detaylar şöyle…
Küresel Gıda Fiyat Göstergesi 10 Ayın En Düşük Seviyesinde
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Kasım ayındaki fiyat değişimlerini gösteren raporu yayımladı. Dünya genelinde emtia fiyatlarındaki değişimlerin ölçütü olan endeksin, tahıl, et ve süt ürünleri fiyatlarının düşmesiyle Kasım ayında hafif bir gerileme kaydettiği görüldü.

Buna göre Ekim ayında 135,9 değerinde olan FAO gıda fiyat endeksi, Kasım’da 135,7’ye geriledi. Böylelikle sekiz aydır üst üste düşüş göstermiş oldu. Küresel gıda fiyatları göstergesi Ocak ayında 135,6 olmuştu.

Kasım’da geldiği seviye itibarıyla Ocak sonrasındaki en düşük değere inmiş oldu. Endeks yılın en yüksek seviyesini 159,7 ile Mart’ta kaydetti.

Şeker ve Bitkisel Yağların Dışındakilerde Düşüş Oldu

Şeker ve Bitkisel Yağların Dışındakilerde Düşüş Oldu
Kaynak: FAO

Tahıl fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3 azalarak 152,3’ten 150,4’e geriledi. Ancak yine de 2021 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 6,3 daha yüksek seviyede bulunuyor.

Ukrayna tahılının Karadeniz’den sevkiyatının yapılmasının etkisiyle buğday fiyatları yüzde 2,8, mısır fiyatları yüzde 1,7 oranında geriledi.

GCM Yatırım Banner

Bitkisel gıda fiyat endeksi Ekim ayındaki 151,3 seviyesinden yüzde 2,3 artış göstererek 154,7’ye ulaştı. Küresel ölçekte kolza tohumu ve ayçiçek yağı fiyatları azalırken, palmiye ve soya yağında artış oldu.

Süt ürünleri endeksi yüzde 1,2’lik düşüşün ardından 139,3’ten yüzde 137,5’e indi. Kasım ayında tereyağı, yağsız ve tam yağlı süt tozu fiyatları, ithalat talebindeki zayıflamayla geriledi.

Et fiyatlarındaki duruma bakıldığında aylık bazda yüzde 0,9’luk bir düşüş oldu. Ekim’de 118,2 olan endeks, 117,1’e indi.

FAO şeker fiyat endeksi ise en fazla artan grup oldu. Aylık bazda yüzde 5,2 artan endeks 108,6’dan 114,3’e çıktı.

Açıklamada kilit üretici ülkelerdeki hasat gecikmeleri, küresel şeker arzının sıkılaşması, Hindistan’ın daha düşük bir şeker ihracat kotası açıklaması ve güçlü alımların etkisiyle fiyatların arttığı belirtildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın