Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), gençlerin küresel istihdam ve işsizlik durumunu ortaya koyan bir rapor yayımladı. Yapılan araştırma Covid-19 pandemisinin gençler üzerinde, diğer yaş gruplarına göre daha fazla olumsuz etki yarattığını gösteriyor.
kolayca yatırım yapın
2022 Küresel Genç İstihdam Eğilimi Raporu’na göre 2020’den bu yana gerçekleşen istihdam kaybında, genç nüfustaki sayı daha yüksek oldu. 2019’dan 2020 sonuna kadar, bir başka deyişle pandemi döneminde genç nüfusta 34 milyon istihdam kaybı yaşandığı açıklandı.
Raporda, 2021 yılında 75 milyon gencin işsiz olduğu ve bunun küresel nüfus içindeki oranının yüzde 15,6 olduğu belirtildi. Gençlerde işsiz sayısının, bu yıl sonuna kadar hafif düşüşle 73 milyona gerilemesi bekleniyor. Ancak bu sayı yine de pandemi öncesine göre 6 milyon daha fazla.
Küresel olarak pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamaların hafifletilmesi ve ekonomilerin yeniden açılmasıyla, gençlerde istihdamın artması ve işsiz sayısının gerilemesi öngörülüyor.
Genç Kadınların Erkeklere Göre İş Bulması Daha Zor
Genç kadınların istihdama katılmasının erkeklere kıyasla daha güç olduğuna dikkat çekilen raporda, 2022 yılı için tahminler paylaşıldı.
Buna göre yıl sonuna kadar dünya çapında 15-24 yaş arası kadınlarda istihdam oranının yüzde 27,4, erkeklerde yüzde 40,3 olması bekleniyor. Bunun da genç erkeklerin iş gücüne katılma oranının, kadınların katılma oranından bir buçuk kat daha fazla olduğu anlamına geldiği vurgulandı.
Genç işsizlik oranının ülkelere göre değişkenlik gösterdiği belirtilirken, Avrupa ve Orta Asya’da dünya ortalamasının yüzde 1,5 üzerinde olması tahmin ediliyor.
Genel olarak genç işsiz sayısının azaltılması konusunda ilerleme kaydedilse de Ukrayna’daki savaşın yarattığı şokların istihdam piyasasını etkileyeceği aktarıldı.
Asya ve Pasifik ülkelerinde genç işsizlik oranının yüzde 14,9’la dünya ortalamasında gerçekleşeceği tahmin edildi. Latin Amerika’da yüzde 20,5 olarak tahmin edilen genç işsizlik oranının kaygı verici düzeyde olduğu, Afrika’da yüzde 12,7, Arap devletlerinde yüzde 24,8 olması bekleniyor.
Yeni İş İmkanlarına Dikkat Çekildi
Rapora göre çevresel tedbirler ve yeşil iklim gibi alanlarda 2030 yılına kadar 8,4 milyon kişi iş bulabilir. Bunun yanında dijital teknoloji, sağlık ve eğitim alanına yapılan yatırımların da yeni iş imkanları yaratacağı belirtildi.
ILO Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Martha Newton, Covid-19 salgınının özellikle ilk kez işe girecekler, okulu bırakanlar, daha az deneyimli ve savunmasız kesim olan gençleri etkilediğini söyledi.
Gençlerin en ihtiyaç duyduğu şeyin iyi iş fırsatları ve istihdama henüz girmemiş olanlar için kaliteli eğitim ve öğretim fırsatları sunan iş gücü piyasası olduğunu söyledi.