EPFR’den elde edilen verilere göre 20 Eylül’de sona eren haftada, küresel hisse senedi fonlarından 16,9 milyar dolar çıkış gerçekleşti. Bank of America’nın aktardığı verilerde, en fazla çıkışın ABD hisse senedi fonlarında olduğu görülürken, Avrupa hisselerinden 28 haftadır çıkış olduğu kaydedildi.
BofA stratejisti, yüksek faizlerin devam etmesinin 2024 yılında sert bir ekonomik inişe yol açabileceğini belirterek finansal piyasalarda patlama ve çöküş olabileceğini belirtti.
Stratejisti Hartnett, tahvil getirileri düştüğünde bu yılın piyasa liderlerinin vereceği tepkinin ise hisse senetlerinin gidişatı için önemli bir işaret olacağını söyledi.
Açıklamasında, düşük getiriler “ABD’li ev inşaatçıları ve yonga üreticilerinde yeni bir ralliyi tetiklerse “Bull5000″ ancak kazanç sağlayamazlarsa son faiz artışını satıp Bear4000’e geri döneceğiz.” ifadesini kullandı.
20 Eylül haftasında küresel tahvil fonlarına 2,5 milyar dolarlık giriş, nakit fonlardan 4,3 milyar dolarlık çıkış gerçekleşti.
En fazla sermaye girişi teknoloji sektöründe olurken, en büyük çıkışlar finans ve sağlıkta yaşandı.
ABD Hisselerinde 6 Ayın Büyük Düşüşü
FED’in faizleri sabit tutmasına karşın bu yıl içinde bir kez daha artışa yeşil ışık yakması ve yüksek faiz ortamının bir sürede daha devam edeceği yönündeki şahin mesajlar ABD piyasalarında kayıplara yol açtı.
Perşembe günü Dow Jones yüzde 1,08, S&P 500 endeksi yüzde 1,64 ve Nasdaq yüzde 1,82 ekside kapandı.
ABD hisse senetlerinin 6 ayın en büyük düşüşünün yaşandığını belirten Bloomberg HT Araştırma Birimi’nden Tuğba Özay, ABD tahvil yatırımcılarının, FED’in projeksiyonlarda faiz tahminlerini yukarı yönlü güncellemesinin ardından yeniden yıllık zararla karşı karşıya olduğunu söyledi.
10 yıllık getirilerin 2007 yılından bu yana ilk kez yüzde 4,5’in üzerine çıktığını söylerken, “ABD’nin mali görünümü, orta ve uzun vadede getiriler için daha fazla yukarı yönlü risk oluşturuyor.” ifadesini kullandı.