Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Küresel Fiyatlardaki Artış Gıda Güvenliğini Riske Atıyor

BM FAO, küresel gıda fiyatlarının Ağustos’ta Şubat’tan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştığını belirtirken Çin ülkedeki gıda fiyatlarının yıllık bazda %11,2 arttığını açıkladı.
Küresel Fiyatlardaki Artış Gıda Güvenliğini Riske Atıyor
Yorum

Tüm dünyayı alt üst eden koronavirüs salgınının tehdit ettiği alanlardan bir tanesi de gıda güvenliği. Eldeki veriler ve ortaya serilen tahminler de bu durumu destekliyor.

Örneğin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) geçen Perşembe, küresel gıda fiyatlarının Ağustos’ta üçüncü ardışık artışını kaydederek Şubat ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştığını bildirdi.

FAO’nın Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos 2020’de ortalama 96,1 puana ulaşarak geçen yıl aynı aydaki seviyesinden daha yüksek oldu. Şubat 2020’den bu yana en yüksek olan Ağustos değeri, arka arkaya üçüncü ay için bir artışı temsil etti.

Zayıf bir ABD doları, çoğu tarımsal emtianın uluslararası fiyatlarına destek sağlarken Ağustos’ta şeker ve bitkisel yağlarda fiyat artışları daha belirgin hale geldi ve tahıl fiyatları da güçlendi.
FAO Gıda Fiyat Endeksi Ağustso
Kaynak: FAO

Tersine et ve süt ürünleri değerleri Temmuz seviyelerine yakın bir seviyede sabit kaldı. Öte yandan bugün Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan gelen habere göre ülkedeki domuz sürülerini önemli ölçüde azaltan Afrika domuz ateşi kaynaklı yüksek domuz eti fiyatları ışığında gıda fiyatlarının Ağustos’ta bir önceki yıla göre yüzde 11,2 arttığı öğrenildi.

Ağustos ayında domuz fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 52,6 oranında arttı. CNBC’nin haberine göre ülkedeki sıcak ve yağışlı hava da fiyatları vurdu ve sebze fiyatları Temmuz ayına göre yüzde 6,4 arttı.

Aynı dönemde, düşük stok seviyelerini geride bırakan mevsimsel talep nedeniyle yumurta fiyatları %11,3 arttı.
ÇİN TÜFE AĞUSTOS
Kaynak: CGTN

Çin tüketici enflasyonu da gıda fiyatlarındaki yavaşlayan büyümenin yanı sıra Ağustos ayında geriledi. Enflasyonun ana göstergesi olan Çin’in tüketici fiyat endeksi (CPI), Temmuz ayındaki yüzde 2,7’lik artıştan yavaşlayarak geçen ay yıllık bazda yüzde 2,4 arttı. Ağustos ayında gıda fiyatları tüketici enflasyonunun ana itici gücü olmaya devam etti.

Uzmanlar, acil bir gıda sıkıntısı olmadığı halde koronavirüs salgını tedarik zincirlerini alt üst ettiği ve hareketleri kısıtladığı için çiftliklerin karmaşaya sürüklendiğini söyledi.

Dünya Bankası geçen Pazartesi günü yaptığı açıklamada koronavirüs krizi gelişmeye devam ederken yerel gıda tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, gıda üretimini etkileyen diğer şoklar, gelir-işçi dövizleri kayıplarının birçok ülkede güçlü gerginlikler ve gıda güvenliği riskleri yarattığını söylemişti.

Küresel gıda fiyatları genel olarak istikrarlı olsa da birçok ülkenin koronavirüse yönelik alınan önlemler nedeniyle değişen seviyelerde gıda fiyatları enflasyonu yaşadığını da eklemişti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu