Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün enerji sektöründeki istihdam raporunu yayımladı. Enerji sektöründe küresel istihdam, temiz enerjideki işe alımların etkisiyle pandemiden önceki seviyelerin üzerine çıktı.
kolayca yatırım yapın
Bu yıl ilk defa yayımlanan Dünya Enerji İstihdam Raporu’nun her yıl düzenleneceği belirtilerek, enerji sektöründeki istihdamın teknoloji ve değer zinciri segmentine göre belirlendiği kaydedildi.
Enerji sektörünün, 2019 yılında 65 milyondan fazla kişiye iş alanı sunduğu ve bu sayının küresel istihdamın yüzde 2’lik kısmına eş değer olduğu bildirildi.
Enerji Sektöründe Temiz Enerji İstihdam Payı Yüzde 50
Temiz enerjide çalışanların yaklaşık üçte ikisinin yeni projeler inşa ettiği ve temiz enerji teknolojileri ürettiğine işaret edildi. Toplam enerji istihdamındaki payının ise yüzde 50’yi aştığı eklendi.
Petrol ve gaz sektöründeki artışa da dikkat çekilerek, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) altyapısının geliştirilmekte olan yeni projelerinde ki istihdam artışına dikkat çekildi.
Son yıllara bakıldığında enerji sektöründeki istihdamın bu sene en hızlı büyümesini yaşadığı ancak yüksek girdi maliyetleri ve enflasyonist baskıların bu durumu yavaşlattığı belirtildi.
Enerji alanında çalışan kişilerin yarısından fazlasının Asya Pasifik bölgesinde bulduğu paylaşılarak, Çin’in tek başına küresel enerjideki iş gücünün neredeyse yüzde 30’unu oluşturduğu eklendi.
Raporda, enerji sektörünün diğer sektörlere kıyasla daha vasıflı işçiler gerektirdiği ifade edildi. Enerji çalışanlarının yaklaşık yüzde 45’inin yüksek vasıflı mesleklerde çalıştığı, bu oranın ekonominin dörtte birini kapsadığı söylendi.
2030 Yılına Kadar 16 Milyon İşçi Temiz Enerjide Çalışacak
Büyüyen temiz enerji sektörlerindeki pozisyonlar işaret edilerek, kömür ve diğer fosil yakıtlarda çalışan işçilerin bu alanı doldurmak için beceriye sahip oldukları iletildi.
IAE’nin 2050’ye Kadar Net Sıfır Emisyon Senaryosunda, 2030 yılına kadar 14 milyon yeni temiz enerji işi yaratılacağı ve 16 milyon işçinin temiz enerjiyle ilgili yeni rollere geçeceği belirtildi. Bu yeni işlerin yaklaşık yüzde 60’lık kısmının orta öğretim sonrası eğitime sahip olması gerekiyor.
IEA Başkanı Fatih Birol rapora ilişkin yorumlarda bulunarak, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin mevcut krize yerel temiz enerji endüstrilerinin büyümesini hızlandırmaya çalışarak yanıt verdiğini açıklayarak şöyle konuştu:
“Bu hareketi yapan bölgelerde istihdamda büyük bir büyüme görecek. Bu fırsatı değerlendirmek vasıflı işçiler gerektiriyor. Hükümetler, şirketler, işçi temsilcileri ve eğitimciler, bu işgücünü yetiştirmek için gereken programları ve akreditasyonları geliştirmek ve yaratılan işlerin çeşitli işgücünü çekebilecek kaliteli işler olmasını sağlamak için bir araya gelmelidir.”