Küresel ekonomideki son gelişmeleri ele alan ING ekonomistleri, Trump’ın politikalarının hükümetin mali pozisyonunu kötüleştirmesi beklenirken Hazine getirilerindeki devam eden keskin artışları önemli bir risk olarak gösterdi. Uzmanlar bu hafta yayımladığı raporda dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.
Yüksek enflasyon ortamında borç sürdürülebilirliği endişelerinin, ABD’nin gösterge 10 yıllık getirisinin yüzde 5’in üzerine çıkaracağı tahmin edilirken “bu tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetlerini artıracak ve orta ila uzun vadede büyümeyi frenleyecek” dendi.
Euro Bölgesi başlığı altında yapılan değerlendirmede ise göstergelerin zayıf kaldığı ve kış aylarında durgunluk beklendiği aktarıldı.
Uzun vadeli tüketici enflasyon beklentilerinin yüzde 2,4’e yükseldiği anımsatılırken Avrupa Merkez Bankası para politikasının kısıtlayıcı olmaya devam ettiği göz önüne alındığında, ECB’nin zayıf büyüme ortamına yanıt olarak faiz düşürmeye devam edebileceği söylendi.
Ancak bankanın gevşeme hızını artırması beklenmiyor. Ekonomik zorluklarla mücadele için Çin için ise raporda şu ifadelere yer verildi:
“Eylül ayındaki parasal genişleme telaşından sonraki durgunluk göz önüne alındığında, piyasalar anlaşılabilir bir şekilde temkinli kalmaya devam ediyor, ancak işaretler politika yapıcıların 2025’teki olası şoklara yanıt vermeye hazır olduğunu gösteriyor.”
Bu noktada Çin’in açıkladığı mali teşviklere ve Çin Merkez Bankası’nın orta derecede gevşek para politikası duruşuna gönderme yapıldı.