
UBS Global Wealth Management’in Asya-Pasifik varlık dağılım bölümü başkanı olan Adrian Zuercher, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının hafifledikçe ve merkez bankalarının para politikaları yürürlüğe girdikçe global büyümenin 2020’nin ikinci yarısında toparlanacağını söyledi.
CNBC’ye konuşan Adrian Zuercher, ABD ve Çin’in birbirine uyguladıkları tarifelerin firmanın “kilit riskleri” arasında yer aldığını belirtti ve ticarette ekonomik büyümeye yönelik tahminlerini etkileyen çok fazla sis olduğunu aktardı.
Ancak çevrenin şu anda yavaş olsa da küresel büyümenin 2020’nin ikinci yarısında, özellikle de dördüncü çeyrekte kayda değer iyileşme göreceğini bildirdi.“ABD ekonomisinin gerçekte yavaşladığını görüyoruz ve birinci aşama bir anlaşma yapılması ve Aralık ayı tarifelerinin itilmesi veya hatta gerçekten kaldırılması gibi nispeten iyi bir şans görüyoruz. Ekonominin yavaş yavaş toparlanabilmesi için bu yeterince iyi olmalı.” dedi.
Tabii bir sonraki tarife tarihi 15 Aralık ve iki tarafın bu tarihten önce resmi bir anlaşma yapıp yapmayacağı belli değil. İki tarafın anlaşma yapamaması durumunda Çin ihracatına ilişkin ek vergilerin yürürlüğe gireceği de biliniyor.
Ayrıca Trump’ın birinci aşama anlaşma için 2020 Kasım’ında yapılacak seçim sonrasına işaret etmesi de umutları azalttı.Trump’ı destekleyen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross da zamanlamadan ziyade anlaşmanın doğruluğunun önemini vurguladı. Burada Zuercher, dünyanın en büyük iki ekonomisinin 2018’in başlarında ticaret savaşının başlamasından bu yana aşağı yönlü bir eğilim gördüğünü ancak ticaretin küresel yavaşlamaya katkıda bulunan tek faktör olmadığını belirtti.
Aynı zamanda merkez bankalarının bazı teşvikleri kaldırmaya ve küresel olarak bilançoyu küçültmeye aktif olarak başladıkları bir zaman olduğunu aktardı. 2019 sona ererken Zuercher, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının para basmaya, bilançolarını genişletmeye ve faiz oranlarını düşürmeye geri döndüğünü ki bunların hepsinin dünya ekonomisi üzerinde olumlu bir etkisinin olacağını öngördü.