Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yayımlanan “Global Borç Monitörü: Yüksek Borçlu Bir Dünyada Politika ve İklim Finansmanı” başlıklı rapora göre küresel borç 307 trilyon doların üzerine çıktı.
Hem ABD, Japonya, Fransa ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş ülkelerde hem de Çin, Hindistan, Brezilya ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerde bu yılın üçüncü çeyreğinde büyük bir artış gösterdiği kaydedildi.
Rapora göre gelişmiş ekonomilerin toplam borcu 206 trilyon dolara çıkarken, gelişmekte olan ekonomilerin toplam borçları 101,3 trilyon dolara ulaştı.
Toplam borç 307,4 trilyon dolar olarak kaydedilirken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 289 trilyon dolar seviyesindeydi.
En Çok Artış Kamu Borcunda Oldu
Borç seviyesi en çok kamu sektöründe kendini gösterdi. Birçok ülkede mali bütçe açıkları salgın öncesi seviyelerin üzerinde seyretti. Dünya ülkelerinin borcunun artmaya devam etmesi ve yıl sonunda 310 trilyon dolara çıkması bekleniyor.
Küresel borcun, ülkelerin toplam GSYİH’sine oranı yüzde 333 ile değişim göstermedi. Raporda ekonomilerdeki büyümenin zayıf olması ve enflasyonist baskıların azalmaya devam etmesi nedeniyle borç oranında artışın süreceği yönünde beklenti paylaşıldı.
Yılın üçüncü çeyreğinde hanehalkına ait borçlar 57,9 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 91,1 trilyon dolar, kamuya ait borçlar 88,1 trilyon dolar ve finansal şirketlere ait borçlar 70,3 trilyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye’de hanehalkına ait borçların gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 11,6’dan yüzde 12,3’e yükseldi.
Bu oran finansal olmayan şirketlerde yüzde 60,1’den yüzde 53’e, kamuda yüzde 37,1’den yüzde 33,8’e ve bankalarda yüzde 22,1’den yüzde 17,8’e indi.