
Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından bugün yayımlanan rapor, küresel altın tüketiminin yılın ilk üç ayında yüzde 1 artarak 1.206 tona çıktığını gösterdi. Bu, 2016’dan bu yana ilk çeyrekteki en yüksek seviyeyi işaretlerken merkez bankaları Ocak-Mart döneminde 244 ton altın satın aldı. Alım, bir önceki çeyreğe göre yavaşlasa da son üç yılın çeyreklik aralığında yer aldı.
Altın ETF girişlerindeki keskin canlanma, toplam yatırım talebinin iki katından fazla artarak 552 tona (yüzde 170 yıllık artış) çıkmasını sağladı.
Bu, yatırımcıların kıymetli metale olan güveninin yenilendiğini gösterirken artış, üç yılın en yüksek yatırım talebi seviyesini temsil etti. Altın talebi, 2025 Mart çeyreğinde dokuz yıllık zirveye ulaşarak değerli metalin rekor fiyat performansı için sağlam bir temel oluşturdu.
Rekor üstüne rekor kıran altın, en son 3500 dolarla zirve tazelerken yıl başından bu yana yüzde 25 değer kazandı.
Külçe ve madeni para talebi de ekonomik belirsizlik ortamında perakende yatırımcıların somut varlıklar aramaya devam etmesiyle beş yıllık çeyreklik ortalamanın yüzde 15 üzerinde, 325 tonda yüksek kaldı.
Kuzey Amerika ETF’leri küresel girişlere öncülük ederken, Asya ETF’leri bölgesel yatırımcıların bu yatırım araçlarını giderek daha fazla benimsemesiyle özellikle güçlü bir büyüme gösterdi.
ETF varlıklarındaki bu coğrafi çeşitlilik, altının cazibesinin bölgesel ekonomik endişelerin ötesine geçtiğini ve küresel bir güvenli liman varlığı olarak statüsünü güçlendirdiğini vurguladı.