Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Küçük İşletmelerin Giderlerini Azaltacak Tasarruf Önerileri

Hayalini kurduğunuz küçük işletmenizi sonunda hizmete başlattınız ama giderler tahmininizden çok mu geldi? Öyleyse aşağıdaki önerilere göz atın...
Küçük İşletmelerin Giderlerini Azaltacak Tasarruf Önerileri
Son Güncelleme: 
Yorum

Hep istediğiniz o küçük işletmenizi sonunda kurdunuz, ama işler pek de planladığınız gibi gitmedi. Giderlerinizle geliriniz arasındaki oranın hesapladığınız gibi çıkmadığını gördünüz. Oysaki en ince ayrıntısına varana kadar masraflarınızı hesaplamış, yaptığınız planın tıkır tıkır işleyeceğine inanmıştınız. Peki, sizce nerede hata yaptınız? Gider tablonuzdaki rakamlar nasıl böyle yüksek miktarlara ulaşabildi? İşletmenizi bu zor durumdan nasıl kurtaracaksınız?

Öncelikle, ne gibi noktalarda hata yapmış olabileceğiniz üzerine konuşalım. Yani giderlerinizin nasıl bu kadar beklenmedik rakamlara ulaştığı konusunu halledelim. Aslında burada yapılmış pek çok farklı hata olabilir. Örneğin; personel seçiminizi yanlış yapmış, ofisiniz için gereğinden çok para harcamış, “nasıl olsa kazanacağım” düşüncesiyle sonunu hesap etmeden kesenin ağzını açmış olabilirsiniz. Bütçenizi yakından takip etmemiş ya da ihtiyacınız olmadığı halde birçok pahalı satın alım yapmış da olabilirsiniz. Kısacası, büyük ihtimalle önemsemediğiniz küçük konular yüzünden şu anda bu durumdasınız. Ama hemen şimdi yapacağınız bazı değişikliklerle, işletmenizi bir adım öteye taşıyabilirsiniz.

Evet, birazdan göreceğiniz önerilere dikkat ederek giderlerinizi azaltıp kazancınızı arttırabilir ve işletmenizin finansal durumunu fark edilir biçimde düzeltebilirsiniz. Önemsemediğiniz küçük sorunlarınızın farkına varabilir ve bunlara gereken hassasiyeti göstererek istediğiniz kazanca ulaşabilirsiniz. Uzun lafın kısası; siz de küçük bir işletme sahibiyseniz ve tasarruf yaparak giderlerinizi azaltmak istiyorsanız, bu listeyi kesinlikle incelemelisiniz derim.

Faturalarınızı Azaltın!

Faturalarınızı Azaltın!İşletmenizdeki giderleri azaltmak için yapmanız gereken bir diğer şey de fatura miktarlarınızı düşürmek! Mesela, imkanınız varsa ofisinizde yenilenebilir enerji kaynakları kullanmaya başlayabilirsiniz. Doğal ışıklandırma kaynaklarından faydalanabilir, fotoselli enerji kontrolüne geçiş yapabilirsiniz. Sensörlü musluklar, akıllı bataryalar ve bunlar gibi daha pek çok enerji tasarruflu cihazlardan yararlanabilirsiniz. Çalışanlarınızı da tüketim konusunda bilinçlendirerek faturalarınızı yarı yarıya hatta belki daha da fazla azaltabilirsiniz. Sonuçta, faturalarınızı azaltmak için yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki neden daha azını ödemek varken çoğunu ödeyesiniz ki? Örneğin; su faturalarınızı azaltmak için ne yapmanız gerektiğine buradan, elektrik faturanızı azaltmak için tasarruf önerilerine buradan, doğalgaz faturanızı azaltmak için yapabileceklerinize ise buradan ulaşabilirsiniz. Hem bu tasarruf planınız sayesinde sadece işletmeniz için değil, aynı zamanda doğa için de iyilik yapmış olacaksınız.

Teknolojiden Faydalanın!

Teknolojiden Faydalanın!Evet, küçük işletmenizdeki giderleri azaltmak için yapmanız gereken bir diğer şey de teknolojiden faydalanmak! Sonuçta günümüzde teknolojinin ne kadar geliştiğini ve pek çok yönden bize kolaylık sağladığını hepimiz biliyoruz. İşte bu nedenle, siz de bilişim teknolojisinden en iyi şekilde yararlanmayı bilmelisiniz. Size uygun bilişim teknolojilerini kullanarak enerjiden, yerden ve altyapıdan tasarruf yapabilirsiniz. Buna verilebilecek en basit örnek, e-mail kullanımıdır! Düşünsenize eskiden sayfalarca kağıt israfına neden olan ve aynı zamanda posta ücreti gibi maliyetleri olan kağıt belgeler, şimdi minicik kartlar, bulut ortamlar içerisinde saklanıp ücretsiz bir şekilde yollanabiliyor. Kaldı ki bilişim teknolojisinin faydalarına verilebilecek örnekler sadece bununla sınırlı da değil!

Mesela; teknolojinin sunduğu hizmetlerden faydalanarak, işleri dışarıdan da yürütebilecek personellerinize uzaktan çalışma imkanı tanıyabilirsiniz. Bu şekilde de pek çok yönden kazançlı çıkmış olursunuz. Zaten gün boyu ofiste bilgisayar ekranına bakarak çalışan insanların home-ofis çalışmaları, hem personel hem de iş veren açısından avantaj yaratmaktadır. Siz de teknolojinin sunduğu bu imkandan faydalanmalı ve uzaktan çalışabilecek personeliniz varsa, onlara bu teklifi götürmelisiniz.

İhtiyaç ve İsteklerinizin Farkında Olun!

İhtiyaç ve İsteklerinizin Farkında Olun!İşletmenizdeki giderleri azaltmak için ihtiyaç ve istekleriniz arasındaki farkı bilmelisiniz. Herhangi bir satın alım yapmadan önce kendinize birtakım belirleyici sorular sormalı ve dürüstçe vereceğiniz cevaplara göre elinizi cebinize atmalısınız. Örneğin; “buna gerçekten ihtiyacım var mı yoksa sadece istiyor muyum?” diye düşünün. Eğer sadece istiyorsanız, o ürünü ya da hizmeti satın almayın. Yok ihtiyacınız varsa o zaman da yeterli imkanınız olup olmadığına karar verin. İmkanınızın olduğunu gördükten sonra ise harcayacağınız paranın ürüne değip değmeyeceğini düşünün. İşte tüm bu aşamalardan geçtikten sonra satın alma kararınız gerçekten aklınıza yattıysa ancak o zaman elinizi cebinize atın. Kısacası, ihtiyaçlarınız ile istekleriniz arasındaki ayrımı yapmayı bilin. Başka işletme sahiplerinde var diye aslında gereksinim duymadığınız şeyler için para harcamayın.

Geri Dönüşümden Faydalanın!

Geri Dönüşümden Faydalanın!Geri dönüşüm konusuna gereken önemi vermemiş olabilirsiniz. Ama işletmeniz için bu konuyu dikkate almanız işinize yarayacaktır. Geri dönüşümü gayet basit bir tasarruf yöntemi olarak düşünebilirsiniz, ama giderlerinizi azaltmak için bir kuruşunuzu bile çöpe atmamayı öğrenmelisiniz. Hem geri dönüşüm uygulamasına başladıktan sonra gün içinde ne kadar çok atığınızın çıktığını da görmüş olursunuz. Yapmanız gereken tek şey plastik, kağıt, metal ve cam atıklarınızı ayrı ayrı kutularda toplamak! Hem bu şekilde yaşanılabilir bir dünya için de katkı sağlamış olursunuz.

Doğru Ekiple Çalışın!

Doğru Ekiple Çalışın!Giderlerinizi azaltmak istiyorsanız, birlikte çalıştığınız personelinizi yeniden gözden geçirmelisiniz. Ekibinizde freelance ya da home-ofis olarak da aynı hizmeti yapabilecek kişilerin olup olmadığına bakmalı, eğer böyle birileri varsa onlardan farklı şekillerde yararlanmayı düşünmelisiniz. Buna ek olarak, çalıştırdığınız personelin her birine ihtiyacınız olup olmadığına karar vermelisiniz. Aslında gerekli olmayan pozisyonlarda çalışan elemanlarınız var mı yok mu, buna düzgün bir biçimde karar vermelisiniz. 3 kişinin yapabileceği bir işi 5 kişiye yaptırmaktan kaçınmalı, işletmelerde verimliliğin personel sayısıyla değil, doğru ekiple sağlanabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Peki, doğru ekip nasıl kurulur gerçekten biliyor musunuz? İsterseniz, hemen buradan doğru ekip kurmak için yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Verimliliği Arttırmak için Uğraşın!

Verimliliği Arttırmak için Uğraşın!Bütün bunlara ek olarak, giderlerinizi azaltıp kara geçmek için verimliliği arttırmayı da düşünmelisiniz. Verimliliği arttırmak için de doğru insanlarla çalışıp onların isteklerini anlamanız çok önemli! Örneğin, çalışanlarınızın çabalarını takdir etmeyi öğrenmeli ve adaletsiz bir yönetim şeklinden kaçınmalısınız. Saygı duyulan bir yönetici ya da patron olmaya çalışmalı, ekibinize kendinizi sevdirerek işlerini benimsemelerini sağlamalısınız. Zira işini severek yapan bir çalışan verimliliğini en üst seviyede kullanacaktır. Sonuçta başarınızı arttırmak için çalışanlarınızla işleyiş hakkında ortak kararlar almayı öğrenmeli, işletmenizin geleceği hakkında birlikte hareket etmelisiniz.

Basit İşleri Başkalarına Yaptırın!

Basit İşleri Başkalarına Yaptırın!Bir işletme sahibi veya yöneticisi olarak, kendi işinizi yapıp yapmadığınızdan emin misiniz? Yani işlerin daha kolay bir şekilde halledilmesi için aslında sizin yükümlülüğünüz olmayan görevleri üstleniyor musunuz? A personelinden daha iyi yapacağınızı düşündüğünüz bir işi personelin elinden alarak, kendi işlerinizi unutuyor olabilir misiniz? O zaman bu tutumunuzdan vazgeçmelisiniz. Çünkü çoğu kişi bu noktada hata yapmaktadır. İşleri kendileri yaparlarsa daha hızlı sonuç alacaklarını düşünerek, başkalarının sorumluluklarını üstlenmektedir. Ancak bu arada daha önemli işleri ihmal ederek, hem zamanlarını hem de paralarını gereksiz yere harcamaktadır. İşte bu nedenlerden dolayı, sıradan işleri başkalarına yaptırın.

Sadece Rakamlara Değil Kaliteye de Odaklanın!

Sadece Rakamlara Değil Kaliteye de Odaklanın!İşletmenizin ihtiyaçları konusunda satın alım yaparken sadece rakamlara odaklanmayın. Aynı zamanda ürününüzün ya da hizmetinizin kaliteli olmasını da sağlayın. Eğer ucuz şeyler satın alacak kadar zengin değilseniz, o zaman buna göre davranın. Tasarruf yapacağım diye kendinizi daha büyük zararlar altın sokmayın. Bir şeye para harcarken onun uzun vadede ne kadar kazançlı olacağını her zaman göz önünde bulundurun. Kısa vadede kar yapacağım diye yanlış kararlar alıp, giderlerinizin gelir miktarınızı aşmasına izin vermeyin.

Finansal Durumunuzu Yakından İzleyin!

Finansal Durumunuzu Yakından İzleyin!Tamam, işletmenizdeki muhasebe işlerini yürüten biri ya da birileri vardır. Ama burada yapmanız gereken şey, finansal durumu yakından takip etmeniz. Yani paranızı birilerinin eline teslim edip, kenara çekilen yönetici veya patron olmamalısınız. Mali işlerden sorumlu olan personelden düzenli aralıklarla bilgi istemeli, işletmenizin parasal konularında bilgi sahibi olmalısınız. Nereye ne verileceğini, nereden ne geleceğini, personel masrafını, diğer giderleri bilmeli, işinizin nabzını sürekli takip etmelisiniz. Hatta finansal durumunuzu tek başınıza yapabilecek yetenekteyseniz muhasebenizi kendiniz tutabilir, bu şekilde gereksiz personel maliyetinden de kurtulabilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%