Önceki gün SEC’in Binance borsası ve CEO’su CZ’ye dava açmasıyla kripto pazarı adeta tepetaklak oldu. Öncü kripto para birimi Bitcoin ve tüm pazara yönelik geniş pazar duyarlılığını ölçen bir araç olan Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi bu gelişmelerin ışığında tekrar korku düzeyine geriledi.
Böylelikle, bu yıl 11 Mart’ta Circle’ın USD dijital parasının kısa bir süre için değer kaybetmesinden bu yana tanık olunmayan bir korku düzeyine inilmiş oldu.
Endeks, Binance Davasının Ortasında Mart “Korku” Seviyesine Döndü
Piyasa duyarlılığındaki tökezleme, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), Binance’in ABD operasyon kolu ve CEO’su Changpeng Zhao’ya karşı dava açmasının ardından geldi.
SEC, borsaya ve bağlı kuruluşlarına menkul kıymetler borsası olarak kayıt yaptırmamak ve ABD’de yasa dışı faaliyetler gösterme gerekçesiyle toplam 13 suçlamada bulundu.
Pazarda Olumsuz Duygular Ağır Basıyor
Korku ve Açgözlülük Endeksi, kripto piyasasındaki duyarlılığı ölçmek için çeşitli göstergelerin bir karışımının bir araya gelmesiyle sonuç vermektedir.
Yatırımcının Bitcoin’e ve daha geniş kripto pazarına yönelik duygularının genel bir çerçevesini oluşturmak için fiyat oynaklığı, momentum, ticaret hacmi gibi metrikler, sosyal medyadan ve Google trendlerinden gelen verilerle birleştirilmektedir.
Olumsuz duyguların çoğu, SEC’in Binance’e karşı son hamlesinin ardından kripto para birimlerinin değerindeki ani düşüşten kaynaklanmakta. Paratic Piyasalar verilerine göre Bitcoin ve Ethereum gibi mavi çipli kripto varlıklar son 24 saatte sırasıyla yüzde 4.1 ve yüzde 3.1 oranında değer kaybetmiş durumda.
Büyük piyasa değerine sahip diğer altcoinler de mevcut ortamdan darbe aldı. Haber yazımı itibarıyla son 24 saatte Cardano (ADA) yüzde 6.4 düşerken, Solana (SOL) ise yüzde 8.5 düştü.
Tüccarlar Ağır Darbe Aldı
Kripto türev piyasalarında açık pozisyonları olan tüccarlar da sonuçlara maruz kaldı ve davanın duyurulmasından bu yana 280 milyon dolardan fazla tasfiye meydana geldi.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, long pozisyonlara sahip tüccarlar en sert darbeyi aldı ve genel tasfiyelerin 261.75 milyon dolarını (yüzde 92) oluşturdu. Bu arada, short pozisyondaki tüccarlar 20.7 milyon dolarlık tasfiye yaşadı.
Piyasa değeriyle en büyük ilk iki dijital varlık, bu kayıpların yaklaşık yüzde 43’ünden sorumluydu.