Maliye Bakanlığı, TCMB ve SPK‘dan kripto paralar için yorumlar gelmeye bir süredir devam ediyor. En son TBMM’ye soru önergeleri ile giren kripto paralar, dün MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun “bitcoin borsası kuralım” sözleri ile gündeme gelmişti. Şimdi ise kripto paraların emtia mı, döviz mi, yoksa menkul kıymet mi olduğu tartışılmaya başladı.
kolayca yatırım yapın
Gelen bu son yorumlarla birlikte Türkiye’nin kripto para piyasaları için bakış açısı yavaştan belli olmaya başladı. Piyasaya bir isim koyma çabasına giren otoriteler, çalışmalarına da bu şekilde yön verdiler. Aldığımız son duyumlara göreyse çalışmalarda sona ulaşıldı ve yakın zamanda bir açıklama yapılacak.
Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk; SPK, Maliyet Bakanlığı ve TCMB’nin çalışmaları hakkında birkaç ipucunu paylaştı.Ertürk kripto paralardan vergi alınması için isimlendirilmesinin en önemli koşul olduğunu dile getirdi. Kripto paraların; emtia, para veya menkul kıymet olarak isimlendirilmeyi beklediğini de sözlerine ekledi.
SPK’ya göre kripto paralar, menkul kıymet tanımına uymuyorlar. Uyması için gerçek bir ürün olması gerektiğini söylüyorlar.SPK geçen haftalarda kripto paralarla spot ve türev işlemlerin yapılmaması gerektiği konusunda yorumu net bir dille paylaşmıştı. Aracı kurumlara gönderdiği Genel Mektup ile görüşleri toplamış ve sonucunda böyle bir karara vardığını açıklamıştı.
Merkez Bankası ise paranın bir devlet bankası tarafından basılması gerektiğini ve bitcoinin bir para olmadığını söylüyor.TCMB yaklaşık 2 ay önce bitcoin ve blockchain için bir çalışma grubu oluşturduklarını açıklamıştı. Blockchain sisteminin tartışıldığı ve bankalarda bu sistemin kullanılabileceğini dile getirmişti. Ayrıca TCMB’nin Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Okay, blockchainin millileştirilmesi gerektiği yorumunu yapmıştı.
SPK ve TCMB’nin kripto paralara menkul kıymet veya para denilemeyeceğini yorumları karşısında tek ihtimal emtia kalıyor.Kripto paraların emtia olarak kabul edilme fikrinin güçlenmesi ise vergilendirme işlemini ortaya çıkartıyor. Maliye’nin herhangi bir şeyden vergi alabilmesi için ona bir isim koyması zorunluluğu bulunuyor.
Anlayacağınız kripto paralara bir isim bulunduğu ve anlaşıldığı zaman, bu işten para kazananlar vergi ödemekle yükümlü olacaklar.İsimlendirme konusunda eğer bitcoine para denirse herhangi bir vergilendirme olmayacak. Menkul kıymet dendiğinde ise gelir vergi beyannamesi verilmesi ve vergi ödenmesi için 11 bin liradan daha fazla kazanç elde edilmesi gerekecek. Eğer bu miktarın altında bir kazanç olursa yine vergiden muaf olunacak. Ama emtia dendiği koşulda bir vergiye tabi tutulacak ve bunun Türkiye kapsamında ne büyüklükte olabileceği konusunda endişeler doğacak.