Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunulurken, 19 maddeden oluşan kanun teklifine ilişkin detayları AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler anlattı. Güler, tasarıda kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramların tanımının yer aldığını söyledi.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için SPK’dan izin alması gerektiğini vurgulayan Güler, “Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapılarını TÜBİTAK belirleyecek. Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK’tan ön rapor alınacak.” diye konuştu.
Borsaların SPK’dan Lisans Alması Gerekiyor
Güler, platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güven, açıklık ve istikrarını bozacak eylemlere yönelik tedbirler içerdiğini belirterek, kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığına yönelik usul ve esasların SPK tarafından belirleneceğini ifade etti.
Güler, izinsiz faaliyet gösteren kurumlara ilişkin SPK’nın yetkili olduğunu ifade ederek, “İzinsiz faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak, hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinliği artırılacak. İzinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldü.” diye konuştu.
Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacağını, faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başlayacak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacağını sözlerine ekledi. Güler, yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsalarının engelleneceğinin bilgisini verdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kripto varlık düzenlemesi ile Türkiye’den gri listeden çıkarılması amaçlanıyor. Teklif ile kripto varlıklar ilk kez yasal tanım altına alınacak. Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi 2021 yılında gri listeye almıştı.